Kadrman se nemusí omluvit za kritiku zničení lázní Kyselka

Vložil
ČTK
09.04.2014 21:15
Praha

Ing. Martin J. Kadrman, viceprezident ASORKD
Praha - Vrchní soud v Praze definitivně rozhodl, že viceprezident Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví v ČR Martin Kadrman se nemusí omlouvat šéfovi Karlovarských minerálních vod (KMV) Alessandru Pasqualemu za kritické výroky týkající se chátrání lázní Kyselka. Soud v úterý zamítl Pasqualeho odvolání proti podobnému verdiktu královéhradeckého soudu z loňského července. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Vrchního soudu Jan Fořt.
    Soud podle mluvčího potvrdil předchozí verdikt pardubické pobočky Krajského soudu v Hradci Králové. "Potvrzeno rozsudkem," dodal bez dalších podrobností Fořt.
    Pasquale se domáhal v žalobě 100.000 korun za údajné poškození dobrého jména. Kadrman řekl, že se Pasqualeho dotkl jeho výrok v rádiu, že "pan Pasquale položil otázku náměstkyni ministryně kultury, jestli, když je občanem Švýcarské konfederace, jestli pro něho platí taky tyto (české) zákony." "Pasqualemu se také nelíbí tvrzení, že firma C.T.S - Duo, která vlastnila lázně Kyselka od roku 2006 do roku 2013, byla bílým koněm KMV," napsal ČTK Kadrman.
    "Napadená Kadrmanova tvrzení jsou lživá. Nikterak se v nich neodchyluje od pro něj typických fabulací a manipulací. Je škoda, že se jejich pravdivostí z procesních důvodů soud nezabýval," sdělil ČTK mediální zástupce KMV Michal Donath. Vrchní soud prý mimo jiné uvedl, že žaloba měla směřovat na asociaci. Pasquale podle Donatha na omluvě trvá, a zvažuje proto další žalobu.
    KMV a asociace spolu kvůli Kyselce vedou řadu soudních sporů. Areál někdejších lázní chátral od privatizace na počátku 90. let, a přestože se postupně objevilo několik plánů na jeho obnovu, nikdy se neuskutečnily. Asociace tvrdí, že za současný stav budov nesou minimálně morální odpovědnost Karlovarské minerální vody. Firma to odmítá.
    Jinou Pasqualeho žalobu zamítl z větší části loni v říjnu Městský soud v Praze. Týkala se rovněž kritiky devastace lázní. Asociace však musí ze svých webových stránek vymazat tvrzení o tom, že Pasquale je "dobytek". Podle Donatha asociace povinnost nesplnila. "V rámci vymáhání plnění soudního rozhodnutí již byla soudním exekutorem JUDr. Jurajem Podkonickým uložena exekučním příkazem pokuta ve výši 35.000 korun a povinnost nahradit náklady exekučního řízení," dodal Donath.
    Kadrman ale tvrdí, že sdružení obdrželo až tento týden v úterý výzvu soudu, že rozsudek nabyl počátkem ledna právní moci, o čemž dosud nevěděl. "Text z internetu ještě dnes stáhneme, nemáme s tím problém," dodal Kadrman. Pasquale se proti části verdiktu městského soudu odvolal, případ tedy ještě bude řešit vrchní soud.
    KMV v Kyselce vlastní šest historických objektů, majitelem většiny ostatních byla Revitalizační investiční společnost, která je převedla do majetku obecně prospěšné společnosti Lázně Kyselka. Ta je tak vlastníkem téměř všech budov a pozemků tvořících bývalý lázeňský komplex. Společnost chce cenné a památkově chráněné objekty zachránit a smysluplně využít.
    KMV na svém webu již dříve uvedly, že areál bývalých lázní v Kyselce jim nikdy nepatřil. Vlastní pavilon Löschner, dům Stallburg, někdejší hotel Praha a objekty bývalých kanceláří. Všechny údajně rekonstruují v souladu s požadavky orgánů památkové péče. KMV otevřely koncem března ve Stallburgu nové byty a v objektu Löschner chtějí mít na podzim muzeum. Společnost uvádí, že do oprav investovala přes 65 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články