Praha 10 zveřejnila zakázku na stavbu radnice za 775 milionů

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
08.04.2014 20:05
Praha

Praha - Praha 10 zveřejnila zakázku na stavbu nové radnice za 775 milionů korun. Vedení městské části ve výběrovém řízení hledá pozemek, na kterém by budova mohla stát. Vítěz by měl ale zároveň připravit studii nového sídla vedení městské části a také ho postavit. Stavba by mohla začít v listopadu, zadalo by ho tak ještě současné vedení městské části. ČTK to zjistila z věstníku veřejných zakázek. Výběrové řízení by mělo být spuštěno 19. dubna. Plán na výstavbu radnice vzbuzuje v městské části kontroverze.
    O stavbě nového sídla se v Praze 10 diskutuje již delší dobu, protože současná budova je v nevyhovujícím stavu. Koalice a opozice se ale nemohou shodnout na tom, zda opravit současnou radnici nebo postavit nový objekt a případně kde. Na konci února zastupitelé rozhodli, že Praha 10 bude hledat vhodný pozemek pro novou stavbu. Žhavým kandidátem je parcela na Hagiboru, která již před časem byla městské části nabídnuta.
    Předběžné oznámení o výběrovém řízení, které bylo dnes ve věstníku veřejných zakázek zveřejněno, zahrnuje prodej pozemků vhodných pro výstavbu, vyhotovení studie a všech stupňů projektové dokumentace, technický dozor i samotnou výstavbu nového sídla. Pozemky se musí nacházet území desáté městské části a musí být dobře dostupné MHD i autem.
    Ve formulář oznámení o zakázce je uvedeno, že by výstavba mohla začít 1. listopadu, skončit by měla na začátku ledna 2016. Starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (Nezávislí) přitom na zastupitelstvu řekl, že o zadání zakázky budou rozhodovat až zastupitelé, kteří vzejdou z říjnových voleb.
    Současné sídlo radnice, takzvaná Vlasta, je ve špatném stavu a potřebovala by významnou rekonstrukci. Další variantou byla stavba nové budovy u metra Strašnická, nebo koupě existující budovy či pozemku vhodného pro výstavbu radnice. Komise, která se záležitostí zabývá, první dvě možnosti odmítla.
    V minulosti radnici nabídla společnost Hochtief stavbu nové budovy na pozemku na Hagiboru. Do nového výběrového řízení se majitelé pozemku budou muset znovu přihlásit. Podle spekulací je za společností Vinohradská development, která potřebné pozemky na Hagiboru vlastní, kontroverzní podnikatel a politik Tomáš Hrdlička.
0 komentářů
přidat komentář

Související články