Další kaple od Ladislava Kuby stojí v Černé na Žďársku

Vložil
ČTK
11.06.2006 19:30
Pardubice

Černá (Žďársko) - Unikátní kapli svatého Antonína vysvětil o víkendu v Černé na Žďársku brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Nová sakrální stavba přišla na 4,5 milionu korun. Přispěli na ni obec a věřící. Má neobvyklý tvar lodě s dřevěným pláštěm.

"O stavbě kaple se v obci mluvilo asi 80 let, její příprava začala v roce 2001 a práce skončily přesně před dnešní poutí. Sjelo se na ni asi tisíc lidí," řekl ČTK starosta Petr Plocek.
Kaple zasvěcená svatému Antonínovi se dříve nacházela v zámku. Po restituci areálu a následném prodeji byla odsvěcena a zrušena. Stavba je dílem architekta Ladislava Kuby, jehož projekt zvítězil ve výběrovém řízení. Stavební povolení bylo vydáno v pololetí 2004, ale samotné stavební práce byly kvůli plynofikaci o rok odloženy. Začaly loni v dubnu.
Kaple postavená na břehu Křivského potoka a Mlýnského rybníka je dlouhá 27 metrů a v nejširším místě měří téměř sedm metrů. Má dvě řady lavic a vejde se do ní na 70 lidí. Oltář je řešen obětním stolem z kamene. Zvýšená základová deska chrání objekt před záplavovou vlnou a uvnitř je umístěna vzduchotechnika na větrání a vytápění.
Obec s 324 obyvateli poblíž dálnice D1 neblaze proslula v zahraničním tisku. Informoval o sadomasochistických seancích v místním zámku, na které se sjíždějí lidé z různých koutů Evropy. Provozuje ho soukromá společnost.
0 komentářů
přidat komentář