V Liberci se dnes otevře zábavní vědecký park iQLandia

Vložil
ČTK
28.03.2014 10:40
Liberec

Autoři stavby: Jiří Palas a Miluše Suchardová - AGP-PJ
Liberec - V Liberci se dnes otevírá obří zábavní vědecký park iQLandia. Na ploše zhruba 10.000 metrů čtverečních nabídne park deset expozic a na 400 exponátů. K těm nejzajímavějším patří první humanoidní robot v Česku jménem Thespian nebo 3D planetárium s 50 sedadly ve střešní kopuli. Veřejnost nové science centrum uvítá v sobotu.

    Vědecký park vyrostl v sousedství libereckého zábavního Centra Babylon, přestavbou zchátralé továrny Desta. Výstavbu areálu za zhruba 400 milionů korun financovala obecně prospěšná společnost iQLandia (dříve Labyrint Bohemia), která na projekt získala dotace z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Cílem centra je popularizace výzkumu a vývoje v zemi a také technických a přírodovědných oborů.
    Liberecké zábavní vědecké centrum je jedním ze čtyř projektů, které s v Česku za přispění evropských peněz budují. Dnes se po rekonstrukci otevírá také rozšířené science centrum Techmania v Plzni. V září by mělo první návštěvníky přivítat centrum Moravian v Brně a na závěr roku plánují otevření svého Velkého světa techniky v Ostravě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články