Brno má nové výzkumné centrum pro informační technologie

Zdroj
Filip Vrána
Vložil
ČTK
21.03.2014 11:15
Brno

Brno - Brno má nové výzkumné centrum pro informační technologie. Stojí v areálu Vysokého učení technického v Brně Králově Poli. Jeho vybudování stálo zhruba 150 milionů korun, většinu částky pokryly dotace z Evropské unie. Zástupci školy to dnes řekli novinářům.

    Brněnské centrum je součástí širšího projektu IT4Innovations. Jeho cílem je vybudovat národní centrum špičkového výzkumu v oblasti informačních technologií. Celý projekt připravuje pět subjektů, kromě VUT tři v Ostravě a Slezská univerzita v Opavě.
    Součástí projektu je i pořízení výkonného superpočítače Anselm. Ten je umístěný v Ostravě, v provozu je od poloviny loňského roku, ale úplně dokončený bude až za rok.
    Brněnští odborníci budou s ostravskými spolupracovat, na ostravský superpočítač se připojí. Cílem celého projektu bude také kooperace s odbornými firmami v regionu. Příkladem je společnost Red hat, která se do projektu přihlásila.
    "Kapacity centra jsou z valné většiny určeny pro spolupráci s externími subjekty," uvedl vedoucí výzkumného centra Tomáš Hruška. Brněnští výzkumníci superpočítač využijí například při analýze řeči a obrazu nebo při zpracování dat z oblasti biomedicíny. Podle odborníků se výsledky výzkumu dotknou i běžných lidí. Podle Hrušky se vědci budou zabývat i mikroprocesory, které jsou v posledních letech čím dál častěji součástí aut nebo ledniček.
    Výzkumné centrum stojí v areálu bývalého královopolského pivovaru. Pod ním jsou historické sklepy, které jsou památkově chráněné. "Stavba je vynesená na pilotech, tak abychom neporušili sklepní klenby," uvedl proděkan fakulty informačních technologií VUT Zdeněk Bouša.
0 komentářů
přidat komentář

Související články