Brněnští zastupitelé neschválili smlouvy pro příchod Amazonu

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
18.03.2014 22:30
Brno

Brno - Brněnští zastupitelé dnes opět neschválili smlouvy s developerem CTP Invest a Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD), které by umožnily v Brně stavbu logistického centra americké internetové obchodní společnosti Amazon. Podle primátora Romana Onderky (ČSSD) je to definitivní konec projektu. Premiér Bohuslav Sobotka označil výsledek hlasování za promarněnou příležitost pro region trpící nezaměstnaností.
    "Já myslím, že je to pro Brno promarněná příležitost. Nejenom pro Brno, ale také pro jižní Moravu, protože v Jihomoravském kraji je aktuálně několik desítek tisíc lidí bez práce," řekl Sobotka. Vláda podle něj ale nemůže nahradit rozhodnutí místní samosprávy. "Toto je věc, která je plně v kompetenci města Brna, rozhodují zastupitelé města Brna a podle mého názoru dnes rozhodli chybně," uvedl premiér.
    Zastupitelům nestačil ani závazek společnosti CTP, která měla vykoupit pozemky pro stavbu sjezdu z dálnice D1, aby odlehčil dopravě v přilehlých městských částech. Také se jim nelíbilo, že CTP už pracovalo na městských pozemcích. Připomněli rovněž, že současný územní plán nedovoluje stavět na těchto pozemcích logistická centra. Zástupci CTP po jednání opustili sál a výsledek nekomentovali.
    Pro příchod Amazonu se vyslovilo 25 zastupitelů z 55, proti byli tři zastupitelé zelených. Ostatní se zdrželi, nehlasovali nebo na jednání nepřišli. Onderka už nevidí žádnou možnost, jak v projektu pokračovat. "Amazon jasně řekl, že počká do března, pokud dostane jasný signál. Pokud ne, což se stalo, bude hledat pro sklad jiné místo. Jsem zklamaný," řekl Onderka. Již dříve se mluvilo o Rakousku, Slovensku, případně Ostravsku. V této souvislosti primátor zapochyboval, že by se v dohledné době podařilo postavit dálniční sjezd.
    CTP při dnešním jednání uškodilo, že začal pracovat na pozemcích města, aniž by na to měl právo. "Neexistuje smlouva, která by CTP povolovala nakládat s pozemky města. Přitom už tam shrnulo ornici a naváželo suť. To je v rozporu se stavebním zákonem," prohlásil zastupitel Martin Ander (SZ). CTP ale tvrdilo, že pracuje pouze na pozemcích, které již loni koupilo od ministerstva obrany. Z fotografií, které mají zelení k dispozici, však vyplývá, že CTP pracovala i na městských pozemcích, což připustil i koaliční zastupitel Oliver Pospíšil (ČSSD). Zastupitelé také schválili usnesení radních, které úředníkům nařizuje činnost na městských pozemcích prověřit.
    Teprve se také začal řešit problém, který byl politikům známý již od začátku, a to překážka v územním plánu. Nepovoluje stavět logistické haly. Někteří zastupitelé se obávali případných sankcí ze strany CTP, které by soudně vymáhalo v případě, že zastupitelé neschválí aktualizaci územního plánu. Nepomohlo ani doplnění smlouvy o větu, že CTP žádné sankce uplatňovat nebude. "Už jsem se takto poučil na Brně-středu z kauzy Wilson. Byl dostatek času na to, aby se aktualizace územního plánu připravila. Nelze hlasovat pro umístění stavby, která je s územním plánem v rozporu. Pak by se takoví zastupitelé vystavili možnému trestněprávnímu stíhání. Proto jsem se hlasování zdržel," řekl předseda klubu zastupitelů koaliční ODS a starosta Brna-střed Libor Šťástka (ODS). Odmítl i poznámku primátora o tom, že ODS na každé zastupitelstvo chodila s novou podmínku, která projekt Amazonu pohřbívala. "Na zastupitelstvo se dostal materiál poprvé v prosinci s tím, abychom se moc neptali a vše rychle schválili. Nevím, proč ti, kteří o projektu jednali už o několik měsíců dříve, materiál nepředložili, aby bylo dost času na jednání a vyjednávání," míní Šťástka.
    Do pozadí se dnes odsunul problém sjezdu z dálnice D1, který byl až dosud klíčovým sporem mezi příznivci a odpůrci Amazonu. Městu se přitom podařilo za poslední měsíc zapojit CTP do plánované stavby. Developer by se zavázal vykoupit alespoň 70 procent pozemků. Městu by zaplatil 200 milionů za pozemky pro Amazon a dalších 100 milionů by zaplatil za výkup těchto pozemků pro exit, za úpravu křižovatek v okolí, za obratiště městských autobusů a za stavbu přípojky k dálničnímu exitu.
    I přes sliby CTP odcházela z dnešního jednání zastupitelstva zástupkyně občanského sdružení Čisté Tuřany Hana Kašpaříková spokojená. "Sjezd by pomohl Slatině, ale ne Černovicím a Tuřanům, které potřebují obchvat. Chceme hlídat i v budoucnu, kdo má do lokality přijít a jak se bude měnit územní plán," řekla.
    Amazon sliboval více než 1500 pracovních míst a investici zhruba za 2,7 miliardy korun. Sklad měl mít 95.000 metrů čtverečních. Primátor Onderka řešil i původ zaměstnanců. ODS požadovala, aby práci dostali přednostně lidé z Brna či jižní Moravy. "Jednal jsme s ministerstvem práce a s Úřadem práce, který je připraven s Amazonem spolupracovat na rekvalifikacích. Na jedno pracovní místo je možné vyčlenit až 30.000 korun," řekl dříve Onderka.
    Poté, co se dozvěděl o výsledku dnešního brněnského hlasování, požádal Sobotka ministra průmyslu Jana Mládka, pod kterého spadá agentura CzechInvest, aby agentura nabídla Amazonu alternativní průmyslové zóny, pokud by firma chtěla investici nadále realizovat v ČR. "Vzhledem k tomu, že druhá zvažovaná investice Amazonu v Dobrovízi se vyvíjí zatím velmi dobře, tak vláda nabídne Amazonu průmyslové zóny, které jsou v tuto chvíli připraveny," dodal Sobotka.
0 komentářů
přidat komentář

Související články

0 26.04.2016 | Aktivisté v Brně žalují změnu územního plánu u Černovické terasy
0 02.09.2015 | Stavba skladu pro Amazon dostala v Brně znovu souhlas
0 20.01.2015 | Krajský úřad povolil v Brně postavit sklad pro Amazon
0 18.12.2014 | Příchod Amazonu do Brna definitivně vyloučený není
0 03.12.2014 | V Brně se bude veřejně projednávat stavba Amazonu
0 12.09.2014 | Dnes začíná stavba skladu pro Amazon v Dobrovízi
0 17.07.2014 | Developer v Dobrovízi přípravuje stavbu skladu pro Amazon
0 20.06.2014 | Amazon už nebude usilovat o výstavbu centra v Brně
0 20.05.2014 | Zastupitelé Brna změnili územní plán ve prospěch Amazonu
0 19.05.2014 | Brněnští zastupitelé budou znovu rozhodovat o Amazonu
0 14.05.2014 | Radní Brna neschválili aktualizaci územního plánu kvůli Amazonu
0 11.05.2014 | Vláda projedná situaci kolem možné stavby Amazonu v Brně
5 02.04.2014 | Amazon už s centrem v Brně nepočítá, stavba v Dobrovízi platí
0 01.04.2014 | CTP píše primátorovi Brna, že Amazon dále chce Černovickou terasu
0 23.03.2014 | Stavební povolení má projekt hal u brněnského letiště z roku 2007
0 20.03.2014 | Jihomoravský kraj nabídl Amazonu vlastní pozemky u letiště v Brně
0 26.02.2014 | Brněnští radní schválili dodatek, otevřeli cestu k centru Amazon
0 21.02.2014 | Brno spěje k dohodě o Amazonu, ten neřekl, zda chce pokračovat
0 19.02.2014 | Developer CTP se snaží najít s Brnem shodu ohledně Amazonu
0 14.02.2014 | Amazon v Brně asi nebude, zastupitelé smlouvy neschválili
0 29.01.2014 | O Amazonu se nerozhodlo, radní chystají dodatek smlouvy s CTP
0 22.01.2014 | CTP chce svolání mimořádného zastupitelstva kvůli Amazonu
1 09.12.2013 | Moravskoslezský kraj nabízí Amazonu, ať postaví sklad v Mošnově
0 19.11.2013 | Amazon čelí námitkám proti projektu logistického centra i v Brně