Zateplený je každý desátý rodinný dům, polovina z toho špatně

Vložil
ČTK
16.03.2014 20:55
Praha

Praha - Zateplených rodinných domů v ČR je necelých 200 tisíc, tedy zhruba 11%. Polovina z toho je navíc zateplena špatně. Nejčastější chybou je nedostatečná tloušťka izolace. Vyplývá to z analýzy pro Asociaci výrobců minerální izolace (AVMI).
    "Podcenění tloušťky izolace je vůbec nejčastější chybou, které se Češi při zateplování dopouštějí. Často je totiž jejich jediným kritériem výběru cena, což v důsledku může znamenat, že izolace nepřinese požadovaný ekonomický efekt," prohlásila zástupkyně AVMI Marcela Kubů, podle níž obecně platí, že investice do izolace s menší než patnácticentimetrovou tloušťkou se prakticky nevyplatí. "Nejvyšší náklady jsou totiž spojené s realizací zateplení, samotný cenový rozdíl v tloušťce izolace je minimální," zdůraznila Kubů.
    K dalším chybám patří například nevhodný materiál, neodborná instalace či nevyřešené detaily, které mohou zvýšit úniky energií až o 20%. "Z naší praxe vyplývá, že zhruba 50% zateplovacích systémů trpí vadami, které snižují jejich funkční vlastnosti nebo životnost," doplnil Petr Vlasák, specialista na kvalitu budov.
    Kubů z AVMI upozorňuje, že špatně provedené zateplení stojí české domácnosti velké peníze. "Vysoký počet rodinných domů nevyužívá naplno potenciál úspor, který zateplení přináší. Pokud bychom ztráty vyčíslili finančně, Češi zbytečně za vytápění špatně izolovaných domů utratí až 750 milionů korun ročně," vypočítala Kubů.
    V ČR je v současnosti zhruba 1,8 milionu bytů v rodinných domech. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) jejich stáří v průměru přesahuje 50 let. Nejstarší rodinné domy jsou v Ústeckém, Karlovarském a Libereckém kraji.
0 komentářů
přidat komentář