V Olomouci vzniká domov pro 120 seniorů

Zdroj
Petr Běhal
Vložil
ČTK
11.03.2014 20:55
Olomouc

Olomouc - V Olomouci byla dnes zahájena stavba domova pro seniory, který v městské části Slavonín nabídne placené ubytování až 120 lidem. Projekt soukromé společnosti Anavita bude stát přibližně 100 milionů korun. Domov by měl být dokončen zhruba za rok.
    Nové sociální zařízení s jedno- a dvoulůžkovými pokoji seniorům nabídne nepřetržitou zdravotnickou a ošetřovatelskou péči, moderní terapeutické metody a rehabilitaci. Projekt podpořila radnice, která investorovi nabídla k prodeji a pronájmu pozemky z majetku města. "Pro stavbu domova na zelené louce jsme vybrali parcely v běžné bytové zástavbě s dobrou dopravní dostupností,“ řekl novinářům primátor Martin Major (ODS).
    V regionu se díky tomuto projektu zvýší kapacita sociálních zařízení pro seniory, po jejichž službách je stále větší poptávka. "Zařízení, které by poskytovalo trvalou péči starším občanům, město již delší dobu postrádá. Jsme si přitom vědomi toho, jak důležitou pomoc a péči dokáže domov zajistit seniorům, kteří jsou imobilní nebo se závažnými komplikacemi a také těm, o něž z různých důvodů nemohou pečovat jejich rodiny," uvedla náměstkyně primátora Eva Machová (TOP 09).
    Síť domovů seniorů Anavita se specializuje zejména na péči o klienty s Alzheimerovou chorobou. Ve Slavoníně vznikne už páté odborné zařízení tohoto provozovatele. Po pilotním projektu domova v jihomoravském Šanově vybudovala Anavita podobná zařízení také v Praze, Terezíně u Litoměřic a Modřicích u Brna. "Smyslem naší péče je poskytovat klientům odborné služby v důstojné atmosféře absolutního bezpečí a pohody. Naší filozofií je individuální přístup," řekl zakladatel tuzemské privátní sítě a ředitel Domova seniorů Anavita Jiří Dušek.
    V okrese Olomouc je deset domovů pro seniory s kapacitou 935 lůžek, na které jsou evidovány bezmála 3000 žádostí. Čekací doba se pohybuje mezi šesti měsíci až třemi lety. Přímo v Olomouci je nyní jen jeden domov pro seniory. Zařízení Pohoda Chválkovice, které provozuje Olomoucký kraj, má 218 lůžek a čekací dobu dva až tři roky.
    Město proto loni schválilo přeměnu panelového domu v Přichystalově ulici na nájemní dům s pečovatelskou službou pro seniory. Po náročné rekonstrukci domu, jenž byl v posledních letech využíván jako bytová náhrada pro neplatiče nájemného, vznikne 59 malometrážních bytů včetně šesti bezbariérových. Projekt bude stát zhruba 35 milionů korun a náklady pokryje Správa nemovitostí Olomouc, kterou vlastní radnice.
    Průměrný věk obyvatel Olomouce se podle údajů Českého statistického úřadu zvyšuje. V roce 2003 činil 39,9 roku a do konce roku 2012 vzrostl na 41,9 roku. Zároveň se zvyšuje podíl lidí starších 65 let. Zatímco v roce 2003 jich v Olomouci žilo 14.615, předloni jich bylo 17.679.
0 komentářů
přidat komentář