Helsinky budou mít novou knihovnu, její součástí bude i sauna

Vložil
ČTK
07.03.2014 09:55
Finsko

Helsinky

Centrální knihovna v Helsinkách, ALA Architects (1. místo v soutěži, 2013)

Helsinky - Žádná finská stavba se neobejde bez sauny, proto sauna bude nedílnou součástí i nové centrální knihovny v Helsinkách. Chvíli to sice vypadalo, že si čtenáři nebudou moci prohřát kosti, neboť šéf městských knihoven byl proti takovému nápadu, ale nakonec zasáhla městská rada, která saunu k uklidnění obyvatel finské metropole do projektu prosadila, uvedla finská televize YLE.

    Sauna byla v plánech nové knihovny za 96 milionů eur (přes 2,6 miliardy korun) od samého počátku, ale před týdnem šéf helsinských knihoven naznačil, že ji z projektu odstraní. Městská rada ale rychle zasáhla a saunu prohlásila za nedílnou součást vize knihovny.
    "Chápeme to jako vzdělávací saunu, způsob podpory finské kultury. Ideou je propojit literaturu se saunou," prohlásila Johanna Sydänmaaová z kulturního výboru města.
    Nová centrální knihovna vznikne v helsinské čtvrti Töölö, která je považována za kulturní středisko metropole, sídlí zde mimo jiné opera či národní muzeum. První čtenáře i zájemce o saunování přivítá knihovna v roce 2017, stane se tak u příležitosti stého výročí finské nezávislosti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články