Demoliční firma vyklidila Hotel Praha a začala s bouráním budovy

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
05.03.2014 23:20
Praha

Praha - Zaměstnanci demoliční firmy v uplynulých dnech vyklidili dejvický Hotel Praha a začali s jeho demolicí. Speciální technikou stříhají konstrukci hotelu a kusy stavby snášejí na zem, kde suť třídí. ČTK to dnes sdělili zástupci společnosti PPF, která je majitelem hotelu i přilehlých pozemků. Časový harmonogram prací zveřejnit odmítli. V areálu má vzniknout škola a park. Všechny práce investor dokončí do jednoho roku.
    Bourání hotelu umožnil stavební úřad Prahy 6. Proti jeho rozhodnutí se nikdo v zákonné lhůtě neodvolal. Ihned po uplynutí lhůty pro odvolání začaly v lednu práce v areálu. "V první fázi bylo v budově potřeba vyklidit vnitřní prostory, například demontovat rozvody nebo rozebrat a odstranit azbestové konstrukce," uvedla PPF na e-mailový dotaz ČTK. Demoliční firma postavila provizorní cestu pro vjezd do areálu a nainstalovala protihlukové bariéry.
    "Dále pokračují práce za pomocí speciální techniky, která stříháním postupně odděluje materiál z konstrukce budovy," sdělila PPF. Už dřív demoliční firma uvedla, že místo běžných odstřelů použije speciální technologii, která omezí hlučnost a prašnost prací. Dělníci suť třídí a na místě demolice ji recyklují. Část materiálu použijí do zpětných zásypů podzemních prostor. "Detailní harmonogram není určen ke zveřejnění," uvedl investor.
    Z údajů na zveřejněných na webu vyplývá, že demoliční práce včetně odklízení materiálu a terénních úprav podle předběžných odhadů potrvají pět měsíců. Demolice samotného hotelu by měla trvat asi tři a půl měsíce.
    Na místě hotelu chce majitel obnovit park, který byl v místech do sedmdesátých let minulého století. Zeleň už ale nebude přístupná veřejnosti, jak tomu bylo v minulosti. Místo garáží pak vznikne propojení se sousední nemovitostí a pozemkem areálu Hadovka. Investor tu plánuje vystavět základní školu a gymnázium Open Gate po vzoru stejného areálu v Babicích u Prahy. Pro obyvatele Hanspaulky jsou k dispozici e-mailové adresy a bezplatná telefonní linka. Více informací se dozví na webových stránkách projektu.
    Hotel Praha byl postaven na konci 70. let minulého století. Až do listopadu 1989 sloužil potřebám komunistické strany a československé vlády. Mnozí ho proto vnímají jako symbol předlistopadové éry. Názory laické i odborné veřejnosti na bourání hotelu se liší. Někteří s demolicí nesouhlasí, považují hotel za unikátní stavbu. Jiní tvrdí, že jde o průměrnou architekturu. PPF poukazuje na to, že stavba je předimenzovaná a neekonomická.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
prvni parametricka budova u nas
jiri vitek
06.03.14 10:46
zobrazit všechny komentáře

Související články