Nový památkový zákon bude až příští rok

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
03.03.2014 21:30
Praha

Praha - Dva důležité zákony, které vznikají na ministerstvu kultury a na něž se čeká mnoho let, bude vláda projednávat až příští rok. Nový památkový zákon i zákon o veřejnoprávní instituci v kultuře má totiž koalice v plánu legislativních úkolů až na rok 2015. Letos chce ministr Daniel Herman (KDU-ČSL) vládě předložit návrh na prohlášení nových kulturních památek a návrh zákona o kultuře.
    Památkový zákon je evergreenem českých vlád. Zákon z roku 1987 byl mnohokrát novelizován. Přesto podle odborníků neodpovídá současnosti, například v oblasti archeologických výzkumů. Současné normy dodneška nezareagovaly na stavební boom, který nastal po roce 1989 a nedávají jasná pravidla stavebníkům, jak se mají na místě s archeologickými nálezy chovat. Nový památkový zákon má také zlepšit evidenci památek a péči o ně i ulehčit vlastníkům památek.
    Nejblíže přijetí byl nový zákon v roce 2008, tehdy ho ale vrátila legislativní rada. Kromě toho sklízel kritiku odborníků. Loni v březnu vláda schválila věcný záměr přepracovaného zákona a paragrafované znění mělo být předloženo do září. "Termín předložení nového památkového zákona byl posunut až na rok 2015 v souladu se stupněm rozpracovanosti zákona. Jeho tvorba probíhá, je ale potřeba více času, než bylo původně stanoveno, aby byl zákon skutečně kvalitní," řekla ČTK mluvčí MK Anna Ješátková.
    Také přijetí zákona o veřejnoprávní instituci v kultuře, který má odstranit nedostatky dnešních příspěvkových organizací, odpolitizovat je a zajistit jejich stabilní financování, slibují politici již léta. Několikrát byl připraven, při posledním projednávání ho odmítla Asociace krajů. V současné době je ale podle Hermana jeho přijetí nejblíže.
    Zasazují se o něj intenzivně také někteří ředitelé velkých příspěvkových organizací, třeba nový šéf Národního divadla Jan Burian, který s vyhlídkou na změnu statutu divadla do funkce nastoupil, nebo Jiří Fajt, který při současném jednání s ministrem o termínu svého nástupu na místo ředitele Národní galerie také s vyhlídkou na změnu organizace na jinou právní formu počítá.
    V letošním plánu legislativních úkolů je také předložení návrhu zákona o kultuře, který před volbami prosazovala ČSSD. Není zcela zřejmé, co bude jeho obsahem. Strana uváděla, že by měl definovat veřejné kulturní služby, to už ale například definuje zákon o některých druzích podpory kultury schválený v roce 2006.
    Vláda by letos na návrh ministerstva kultury měla prohlásit nové národní kulturní památky (NKP). Jejich seznam by se mohl rozšířit o 25 nových položek, nyní jich je 272. Mezi navrhovanými je hodně památek průmyslové architektury, doly, plavební kanály a mlýny.
0 komentářů
přidat komentář

Související články