Plzeň vypíše architektonickou soutěž na podobu náměstí E. Škody

Vložil
ČTK
01.03.2014 23:20
Plzeň

Plzeň - Plzeň vypíše architektonickou soutěž, která by měla přinést nápady na možnou budoucí podobu náměstí Emila Škody u bývalého generálního ředitelství Škodovky a u autobusového nádraží. Náměstí zatím mnoho veřejných funkcí neplnilo. Do budoucna by se mohla část prostoru změnit tak, aby tam bylo příjemnější trávit čas, řekl ČTK primátor Martin Baxa (ODS).
    Městu se daří revitalizovat veřejná prostranství v širším centru, nyní začíná upírat pozornost i k jiným částem, řekl. "Náměstí Emila Škody patří k územím, která vskutku moc utěšená nejsou. Stav tam není moc dobrý. Univerzita tam chystá generální rekonstrukci svých prostor a určitě by do budoucna bylo dobré, aby to náměstí nějak vypadalo," poznamenal.
    Obdélníkový prostor mezi Husovou a Tylovou ulicí, v těsné blízkosti centrálního autobusového nádraží a někdejšího generálního ředitelství Škody, se nyní využívá zčásti zejména pro parkování. Zbývající část tvoří plochy zeleně bez parkových úprav a funkčního mobiliáře bez možnosti smysluplného využívání. V podzemí je kryt civilní obrany.
    "Je to takový rozbitý neukotvený prostor, bylo to do značné míry dáno také tím, že tam nebylo mnoho veřejných funkcí," řekl primátor. Mohlo by se to ale změnit. Kromě blízkosti autobusového nádraží by mohli prostor více využívat k odpočinku i studenti univerzity, která před několika lety koupila rozsáhlou budovu generálního ředitelství Škodovky. Objekt škola dlouho užívala omezeně, po rekonstrukci ho bude využívat plně, uvedl Baxa. Parkovací plochy v části zůstanou, to ale podle něj není důvod k tomu, aby ostatní části byly neudržované, nezajímavé a bez prvků, které by lidem umožňovaly lépe trávit čas. Možné řešení má navrhnout právě architektonicko-urbanistická soutěž, kterou by mělo vyhlásit zastupitelstvo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články