Praha postaví nové křídlo archivu na Chodovci za 640 milionů

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
27.02.2014 21:25
Praha

Praha - Praha udělala zásadní krok vedoucí k výstavbě nového křídla Archivu hlavního města Prahy na Chodovci. Materiál, který počítá s investicí za 640 milionů korun bez DPH, dnes schválili zastupitelé. Výstavba by měla začít letos a pokračovat v příštím roce. Budova bude sloužit k archivaci papírových a elektronických dokumentů.

    Výběrové řízení na dodavatele vypsala Praha už v roce 2012, s výběrem ale dlouho váhala. Náměstek primátora Václav Novotný (TOP 09) nedávno na dotaz ČTK uvedl, že radní si nebyli jisti tím, zda archiv za tak velkou sumu vystavět. Následné analýzy ale prokázaly, že jiné řešení není. Kapacita nynějšího archivu se naplní za dva roky, navíc řada dokumentů je skladována na různým místech Prahy, mnohdy v nevhodných podmínkách.
    Nová budova má mít jedno podzemní a sedm nadzemních podlaží. V nových prostorách budou skladovány digitalizované archiválie a dokumenty, ale i papírové úřední spisy. Některé dokumenty byly po povodních v roce 2002 provizorně uloženy v různých objektech, například v nádražní budově v Bubnech nebo v Clam-Gallasově paláci na Mariánském náměstí. Zprovozněním další části archivu se podle Novotného zároveň otevře cesta k dlouho plánované opravě Clam-Gallasova paláce.
    Kvůli uchovávání archiválií Prahu čekají další investice i do budoucna. Zákon městu ukládá, aby zřídilo i záložní úložiště dat. Umístěno by mělo být na Malovance, kde má být v budoucnu mimo jiné řídící centrum pro tunelový komplex Blanka.
    Archiv hlavního města Prahy sídlí na Chodovci společně se Státním oblastním archivem a Národním archivem. Dohromady tvoří jeden areál.
0 komentářů
přidat komentář

Související články