V Liberci by se mohla postavit zcela nová nemocnice

Vložil
ČTK
25.02.2014 19:20
Liberec

Liberec - Nejvhodnější variantu pro výstavbu nové krajské nemocnice v Liberci by komise složená ze zástupců vlastníků, lékařů i urbanistů měla vybrat do začátku letních prázdnin. Novinářům to dnes řekl generální ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný. Současná nemocnice nevyhovuje prostorově a neumožňuje ani další rozvoj největšího zdravotnického zařízení v Libereckém kraji, jež disponuje 1140 lůžky.
    Komise posuzuje tři různé možnosti, lékaři preferují výstavbu zcela nové nemocnice. Každá přestavba či větší rekonstrukce v současném areálu v Husově ulici totiž značně komplikuje provoz jednotlivých oddělení. "Vidět to je nyní na výstavbě heliportu," upozornil Nečesaný.
    V úvahu pro novou nemocnici přicházejí prostor u letiště na okraji města či areál bývalé Textilany u dolního centra. Třetí možností je postupná přeměna současného areálu, který se v Husově ulici může rozvíjet směrem k Jablonecké ulici. Pro tuto eventualitu by se nemocnice rozhodla, pokud by nebyla schopna sehnat peníze pro výstavbu zcela nového areálu. Vybudování nového pavilonu by si vyžádalo stovky milionů korun, celý areál by byl o řád dražší. Zatím se mluví o třech až čtyřech miliardách. S výstavbou nové nemocnice či pavilonu chce Nečesaný začít do dvou let.
    Nové prostory potřebuje nemocnice zejména kvůli vysoce specializovaným oborům, jako je onkologie, kardiologie, traumatologie či neurochirurgie, které využívají obyvatelé celého kraje. Nemocnici se pro tyto obory daří i díky evropským dotacím získávat další špičkové přístroje, neustále ale řeší, kam je umístí. Letos se například na půl roku bude muset přestěhovat do náhradních prostor onkologie, jež získala nový lineární urychlovač za 100 milionů korun, nemá ho ale kam dát. Musí kvůli tomu vybudovat přístavbu. "Vypracovali jsme poměrně rozsáhlou analýzu toho, kde který obor naráží na nutnost improvizací a provizorií a došli jsme k tomu, že míra těchto závad je nesmírně vysoká," uvedl lékařský náměstek Richard Lukáš.
    Nemocnice také například stále nemá jednotný urgentní příjem a pacienty vozí záchranná služba do tří různých budov. Činnost nemocnice také komplikuje fakt, že je roztříštěná do 35 různých objektů. Některé budovy v areálu jsou staré přes 150 let a jejich údržba je velmi nákladná. Podle Nečesaného na opravy a odstranění havarijních stavů ročně dávají mezi 60 až 70 miliony korun.
    Nemocnice v Liberci má tři vlastníky - Liberecký kraj a města Liberec a Turnov. Kromě areálu v Liberci k ní patří od začátku roku i nemocnice v Turnově.
0 komentářů
přidat komentář

Související články