V Kladně dnes zpřístupnili veřejnosti unikátní věžový vodojem

Vložil
ČTK
05.06.2006 17:00
Kladno

Kladno - Unikátní věžový vodojem postavený v roce 1936 si dnes při dnu otevřených dveří Středočeských vodáren mohli prohlédnout lidé v Kladně. Společnost plánuje, že by již nepoužívanou 42 metrů vysokou stavbu v areálu vodáren zpřístupnila veřejnosti častěji. Proto v její spodní části zřídila malé vodárenské muzeum.

"Navštívit muzeum a umožnit prohlídku vnitřku vodojemu chceme při různých příležitostech, jakou je například den otevřených dveří nebo na požádání pro školní zájezd či větší skupiny zájemců," řekl ČTK generální ředitel Středočeských vodáren Ondřej Beneš.
Společnost se také chystá oslovit občany, kteří mají doma zajímavé předměty související s vodohospodářstvím na Kladensku, aby je nabídli jako exponáty do nového muzea. V něm se nyní nachází původní plán vodojemu, různá vodohospodářská zařízení a historické fotografie.
Projekt kladenského věžového vodojemu byl vypracován v roce 1933. Jde o první vodojem na území republiky, který byl postaven celý ze železa a obezděn cihlovým zdivem, které není nosné a tvoří pouze architektonický prvek a zároveň izolaci vnitřního prostoru. Nosná konstrukce je tvořena osmi sloupy z uhlíkové oceli. Jejich půdorys tvoří pravidelný osmiúhelník vepsaný do kruhu o průměru 10,35 metru. Ve výšce 25 metrů nad zemí je uložena ocelová kostra vodorovné betonové podlahy, na jejímž obvodu spočívá ocelová kostra horní obvodové stěny.
Středočeské vodárny jsou od prosince 2004 provozovatelem vodovodů a kanalizací v majetku obcí a měst, které se nacházejí na území okresů Mělník, Kladno, části Prahy-východ a západ, části okresů Rakovník a Mladá Boleslav. Společnost měla v roce 2005 obrat 563 milionů korun. Má 446 zaměstnanců, zásobuje pitnou vodou 231.000 obyvatel a spravuje více než 2000 kilometrů vodovodní sítě a 500 kilometrů kanalizačních stok. Středočeské vodárny jsou členem největší vodohospodářské společnosti v České republice Veolia Voda.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
spocifikace
Niebauer
22.07.22 11:30
zobrazit všechny komentáře