Stavební úřad udělil kvůli bourání vily na Ořechovce dvě pokuty

Vložil
ČTK
20.02.2014 18:30
Praha

Praha - Stavební úřad Prahy 6 udělil dvě pokuty za demolici vily na Ořechovce. Platit má firma Matragi Design, kterou spoluvlastní známá módní návrhářka Blanka Matragi, i stavební firma, která dům zbourala. Výši pokut úřad nezveřejnil. ČTK to dnes řekl mluvčí radnice Adam Halmoši. Pokutu 150.000 korun už dříve vyměřili i pražští památkáři. Společnost se proti sankci odvolala. Tehdy uvedla, že vina za zničení domu je na straně stavební firmy, se kterou již rozvázala spolupráci.

    Pokuta od stavebního úřadu směřuje proti firmě Matragi Design, která vlastní vilu i pozemek. Druhá ke stavebníkům, kteří měli od listopadu loňského roku povoleny úpravy vily, ale kvůli údajné havárii ji zbourali. "Nebylo dodrženo stavební povolení a místo povolených úprav (přístavby) byl objekt zbourán," konstatoval stavební úřad. "S ohledem na to, že je řízení neveřejné, není možné uveřejnit výši pokut," uvedl mluvčí.
    Společnost porušila památkový zákon, když vilu odstranila bez závazného stanoviska, tedy povolení pražských památkářů. Dům se totiž nachází v památkové zóně. Podle zákona může majitel kulturní památky, když o ni špatně pečuje, případně ji zničí, dostat pokutu až dva miliony korun, v případě národní kulturní památky maximálně čtyři miliony korun; v praxi se ale tak vysoké sumy neudělují. Dům na Ořechovce samostatně na seznamu kulturních památek není, tedy jeho památková ochrana je nižší.
    Proti rozhodnutí pražských památkářů se firma Firma Matragi Design odvolala k ministerstvu kultury. Jak se zachová v případě sankce od stavebního úřadu, ČTK zjišťuje. Návrhářka se hájí, že na projektu pracuje přes dva roky, v domě plánovala muzeum své práce, které chtěla později věnovat "českému národu" a kvůli svému pracovnímu pobytu v zahraničí nemohla na práce na stavbě dohlížet tak, jak by bylo třeba.
    Rodinný dům stál v památkové zóně Vilová kolonie v ulici Pod Vyhlídkou. Matragi Design již zaslala k posouzení Národnímu památkovému ústavu nový projekt na novostavbu, která by měla být o jedno patro vyšší, změnit by se také měla střecha. Památkáři takovou podobu odmítli, podle nich se do dané lokality nehodí. Konečné slovo ale bude mít magistrátní odbor památkové péče.
0 komentářů
přidat komentář

Související články