H. Králové zbourá koželužnu, nahradí ji možná byty pro seniory

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
20.02.2014 09:25
Hradec Králové

Hradec Králové - Radnice Hradce Králové začala chystat demolici zchátralého historického objektu koželužny ve čtvrti Kukleny. Na jejím místě by v budoucnu mohl vyrůst objekt sociálního bydlení pro seniory. ČTK to dnes řekli představitelé města. Koželužnu měla původně na komerční centrum a luxusní loftové byty nákladem asi 350 milionů korun přestavět developerská firma Eube. Jenže v roce 2010 zkrachovala a z projektu sešlo.

    Koželužna z 19. století je zajímavým stavbou industriální architektury z režného zdiva v Hradci Králové. "Sběrači kovů však objekt během posledních let rozebrali tak, že celý areál je již pouze k demolici. Zachránit se nepodařilo ani plechovou věžičku s hodinami, která byla jedním ze symbolů Kuklen," řekl náměstek primátora pro majetek Martin Soukup (ODS).
    S demolicí prvních částí koželužny by radnice chtěla začít ještě letos, náklady se odhadují na milion korun. "Z bezpečnostních důvodů se letos budou demolovat některé stavby v havarijním stavu a částečně zdi, které jsou u chodníků a hrozí zřícením," uvedl Soukup. Demolice zbytku by mohla přijít na dalších několik milionů korun. "Město by mělo prostor vyčistit a připravit pro budoucí výstavbu," uvedl Soukup.
    Využití území koželužny má být také součástí revitalizace rozsáhlé lokality Malého labského náhonu v Kuklenách. "V lokalitě se počítá s vybudováním dvou parků, dalšího sportoviště v areálu Olympie a s celkovou revitalizací území," uvedl náměstek primátora pro rozvoj Jindřich Vedlich (TOP 09). Podle náměstkyně primátora pro sociální věci Anny Maclové (Doma v Hradci) by výstavby bytů pro seniory zapadala do koncepce města postavit pro důchodce dům s kapacitou asi 50 lůžek.
    Na lokalitu koželužny mělo město s Eube smlouvu o budoucím prodeji pozemků. Projekt od Eube následně převzala společnost Komerční Centrum Kollárova, která je od roku 2011 v likvidaci. "Letos na konci ledna dal soud návrh na její výmaz. Tím pádem se město ze smlouvy o smlouvě budoucí kupní vyváže a bude moci s pozemky nakládat," uvedl Vedlich.
0 komentářů
přidat komentář

Související články