Znojmo zahájilo opravu smuteční síně za osm milionů korun

Vložil
ČTK
18.02.2014 12:35
Znojmo

Znojmo - Znojmo začalo opravovat smuteční síň v kapli, která je součástí centrálního hřbitova. Od srpna se pak budou pozůstalí několik měsíců loučit se zemřelými v kostele sv. Michala na jezuitském náměstí. Desetiletí používaná smuteční síň se dočká kompletní rekonstrukce, která město přijde na více než osm milionů korun, sdělila ČTK mluvčí města Zuzana Pastrňáková.
    Proměnou projde fasáda, odvlhčí se zdivo. Zásadní opravy však čeká interiér. Ve smuteční síni budou nové podlahy, nábytek, dřevěné obložení stěn, osvětlení a také okenní vitráže. "Z kaple bude moderní pietní místo, proto dojde k částečné přestavbě interiéru. V prostorách, které jsou orientovány ke hřbitovní bráně, vznikne nová místnost pro výstav rakve. Pozůstalí se budou moci se svými blízkými důstojně v soukromí rozloučit," poznamenala Pastrňáková. Rakve se nově umístí na kolejničky, takže s nimi nebude nutné manipulovat ručně.
    Nadále se však ve Znojmě nepočítá se stavbou krematoria. Vedení města však diskutuje o potřebném rozšíření centrálního hřbitova, který kapacitně nepostačuje. "Nejde pouze o otázku peněz, ale i o prostorové možnosti. Část uvažovaných pozemků je v soukromém vlastnictví a existuje je rámcová architektonická studie uspořádání nových pietních míst," uvedla Pastrňáková. Mělo by se jednat o rozšíření směrem k ulicím Dobšické a Suchohrdelské.
0 komentářů
přidat komentář