Život ve slavné brněnské vile Tugendhat přibližuje nová kniha

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
15.02.2014 22:25
Brno

Brno - Život v jedné z nejvýznamnějších vil moderní architektury a prvotní podobu této stavby přibližuje nová publikace Vila Tugendhat, kterou vydalo nakladatelství Barrister&Principal. Kniha je unikátní množstvím dosud nepublikovaných fotografií, které ve 30. letech minulého století pořídil původní majitel vily Fritz Tugendhat. Spoluautorkou knihy je jeho dcera Danielle Hammer-Tugendhatová.
    Většina dosud publikovaných historických fotografií zachycuje vilu těsně po dokončení, tedy s holými stěnami a bez vzrostlé zeleně. Součástí konceptu architekta Ludwiga Miese van der Roheho ale tvořilo sepjetí s přírodou. "Teprve z otcových fotografií, které pořizoval až do roku 1938, je možné si plně představit zamýšlené estetické působení domu," napsala v knize Hammer-Tugendhatová.
    Unikátem jsou také barevné fotografie, které Tugendhat pořizoval experimentální a mezi tehdejšími amatéry neobvyklou metodou.
    Každodenní život vily dokumentují nejen rodinné fotografie, ale i vzpomínky pamětníků, například guvernantky, která v domě žila. Autoři zaznamenali například její vzpomínku na paniku, kterou mezi Tugendhatovými vyvolala překvapivě ohlášená návštěva Miese van der Roheho. V domě totiž měli klavír, tedy kus nábytku, který pečlivý architekt nenaplánoval.
    Kniha jako celek spojuje soukromé, historické a umělecko-historické pohledy včetně výsledků vědeckých konzervátorských průzkumů a dokumentace nedávných rekonstrukčních prací. Vedle kunsthistoričky Hammer-Tugendhatové se na knize podíleli její manžel Ivo Hammer, který působil v expertním sboru zřízeném kvůli rekonstrukci vily, a odborník na architektovo dílo Wolf Tegethoff.
    Vila Tugendhat z let 1928 až 1930 patří k nejdůležitějším stavbám evropské moderny. Rodina Tugendhatových uprchla z Československa před nacisty, později se objekt využíval k nejrůznějším účelům. Nyní je přístupný veřejnosti a pečuje o něj Muzeum města Brna. V roce 2001 UNESCO vilu zařadilo na seznam světového kulturního dědictví.
0 komentářů
přidat komentář