V centru Olomouce možná vznikne umělý vodácký kanál

Vložil
ČTK
12.02.2014 23:50
Olomouc

Olomouc - V centru Olomouce možná vznikne umělý vodácký kanál. O jeho stavbě v korytě Mlýnského potoka v sousedství nového nákupního komplexu Galerie Šantovka vážně uvažuje kanoistický oddíl SK UP Olomouc. Záměr podporuje radnice, podle které by vodácký kanál mohl pomoci oživit dění v centru města.
    "Intenzivně jsme vyhodnocovali vhodné lokality s ohledem na spád toku, majetkoprávní vztahy i souvislosti s územním plánem, kde by bylo možné vytvořit areál s divokou vodou. To je to, co nám zatím chybí, a naši členové musí za tréninkem na divokou vodu dojíždět velice daleko. Jako ideální se ze všech těchto důvodů jeví úsek Mlýnského potoka u Šantovky," řekl dnes novinářům trenér kanoistů a mistr světa Robert Knebel.
    Umělý vodácký kanál by podle něj výrazně zlepšil podmínky pro trénink kanoistů a Olomouc by se v budoucnu mohla stát dějištěm například akademického mistrovství světa v kanoistice.
    Radním se projekt líbí. "Představili (oddíl SK UP Olomouc) nám svůj záměr a požádali, abychom na čas pozdrželi původní záměr vybudovat v tomto místě balvanitý skluz. Ten by totiž budoucí využití lokality jako soutěžního a tréninkového kanálu znemožnil," uvedl náměstek primátora Jan Holpuch (ODS).
    Chystaný balvanitý skluz má v budoucnu zajistit nerušenou migraci vodních živočichů v tomto úseku potoka. Radnice s jeho stavbou počká do doby, než bude moci posoudit projekt vodáckého kanálu. Knebel dnes odhadl, že studie proveditelnosti stavby kanálu bude k dispozici do dvou let.
    "Z pohledu ochrany živočichů v tom zdržení není žádný problém. Migrace vodních živočichů je v tuto chvíli beze zbytku vyřešena obnoveným průtokem v říčním rameni kolem Domoviny," uvedl vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka. Podmínkou pro stavbu kanálu podle něj je, aby nenarušil migraci vodních živočichů a neměl negativní dopad na protipovodňovou ochranu města.
    Projekt umělého vodního kanálu podle Knebela podporují i majitelé nového nákupního centra Galerie Šantovka. "Je to věc, která by tuto lokalitu zajímavě rozšířila a zatraktivnila. Nyní je to takové ponuré místo blízko centra města," podotkl Knebel. Zatímco v Čechách mají vodáci k dispozici čtyři umělé kanály, tak na Moravě podle něj není žádný.
    Vedení SK UP Olomouc má kromě Mlýnského potoka u Galerie Šantovka v hledáčku ještě další dvě lokality v městských částech Lazce a Řepčín, které jsou ale méně vhodné. Náklady na vybudování umělého kanálu v centru Olomouce by podle Knebela měla nastínit studie.
0 komentářů
přidat komentář

Související články