Petici za zachování pošty v centru Olomouce podepsalo 2500 lidí

Vložil
ČTK
11.02.2014 15:00
Olomouc

Olomouc - Petici za zachování poštovní pobočky na náměstí Republiky v historickém centru Olomouce podepsalo bezmála 2500 lidí. Nelíbí se jim rozhodnutí České pošty (ČP) přestěhovat toto pracoviště do nového nákupního centra Galerie Šantovka. Autoři petici zaslali vedení ČP a o chystaném stěhování pošty informovali poslance a senátory zvolené v Olomouckém kraji i ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), pod kterého státní podnik spadá. ČP plány na stěhování pošty měnit nebude.
    Autoři petice dnes ČTK sdělili, že výzvu za zachování pošty na náměstí Republiky podepsalo 2458 lidí. "Pokud má ČP skutečně za cíl zajistit spokojenost co největšího počtu svých zákazníků a nejsou to jen pouhé proklamace, pak právě zachování pobočky na náměstí Republiky je tím prvním krokem, který je v této věci třeba učinit, aby vyšla vstříc přáním tak velkého počtu svých zákazníků," uvedl jeden z autorů petice Petr Daněk.
    Mluvčí ČP Marta Selicharová dnes ČTK řekla, že o stěhování pošty do Galerie Šantovka již bylo rozhodnuto. "Nájemní smlouva (na prostory v Galerii Šantovka) ještě podepsaná není. Je podepsaná smlouva o smlouvě budoucí. Pravděpodobný termín přestěhování je v průběhu roku 2014," dodala Selicharová. Připomněla, že jen několik minut chůze od náměstí Republiky je na Horním náměstí další pobočka ČP, která je více vytížená.
    Autoři petice kritizovali radnici, že i když o chystaném stěhování pošty do nákupního centra Šantovka věděla předem, tak nic nepodnikla. Město má prý právo požádat ČP o analýzu vytíženosti pobočky na náměstí Republiky, která by opodstatnila její stěhování. Radnice s kritikou nesouhlasí. "Vedení města poště od počátku vytýkalo nedostatečnou komunikaci s veřejností a zejména významnými institucemi, kterými jsou univerzita, arcibiskupství a muzeum umění," řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Radka Štědrá, podle které ale město nemá pravomoc do rozhodnutí vedení ČP zasáhnout.
    Záměr přestěhovat pobočku z náměstí Republiky, kde sídlila od roku 1885, do nového nákupního centra Šantovka na opačném konci centra města vedení ČP oznámilo loni. Stěhování zdůvodnilo vysokou návštěvností nákupního komplexu, jeho polohou v sousedství centra města i lidnatého sídliště Nové Sady. "ČP je firmou, která si na všechny své výdaje musí vydělat vlastní činností a není dotována z daní ani dotací. Na trhu se tedy musí chovat obchodně a její strategií je mít své pobočky tam, kde je o poštovní služby zájem," podotkla Selicharová.
    Se stěhováním pošty kromě obyvatel z okolí náměstí Republiky nesouhlasí také Univerzita Palackého či arcibiskupství, které sídlí nedaleko. Rušenou pobočku využívá i Muzeum umění, armáda a Vlastivědném muzeum. ČP firmám a institucím nabídne jiné pobočky či dovoz a vyzvedávání poštovních zásilek přímo v jejich sídlech. Plán na stěhování pošty ČP projedná i s důchodci. "Pokud nebudou chtít využívat jinou poštu, tak jim nabídneme doručení důchodu na jejich adresu," řekla Selicharová.
0 komentářů
přidat komentář

Související články