Soutěž Historické město roku 2013 zná 14 krajských finalistů

Vložil
ČTK
08.02.2014 11:05
Praha

Valašské Meziříčí
Praha - Dvacátý ročník soutěže Historické město roku už zná 14 krajských finalistů. Vítěz bude vyhlášen 18. dubna v Mezinárodní den památek a sídel. ČTK to dnes oznámil tajemník Centra pro regionální rozvoj ČR Vilém Řehák. Soutěž pořádaná státem a Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska hodnotí péči o památky a jejich ochranu.
    O titul se ucházelo celkem 51 památkových zón a rezervací. "Oproti minulému ročníku se počet přihlášených zvýšil o pět. Největší boj byl sveden v Jihočeském a Libereckém kraji, kde se přihlásilo osm, respektive sedm měst. Naopak v Praze byla podána jediná přihláška," uvedl Řehák.
    Komise podle něj hodnotí péči o památky a přístup k ochraně historického kulturního dědictví. "Ta se projevuje ve finanční účasti města na obnově památek, koncepční přípravě regenerace památkové zóny a také v péči o obyvatele, návštěvníky, společenský život a celkový vzhled města," sdělil.
    Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska pořádá soutěž spolu s ministerstvy pro místní rozvoj a kultury. V roce 1993 se také podílelo na vzniku programu pro ochranu památek, z něhož byly od té doby rozděleny zhruba čtyři miliardy korun.

Finalisté soutěže Historické město roku 2013:

Kraj Finalista
Praha Praha 2
Středočeský Kutná Hora
Ústecký Kadaň
Karlovarský Bečov
Plzeňský Klatovy
Jihočeský Prachatice
Liberecký Frýdlant
Královéhradecký MPZ Hradec Králové
Pardubický Chrudim
Moravskoslezský Příbor
Olomoucký Lipník nad Bečvou
Zlínský Valašské Meziříčí
Vysočina Třebíč
Jihomoravský Boskovice
0 komentářů
přidat komentář

Související články