Ještěd f kleci 11 - 1. místo

Zdroj
x-fatul
Vložil
Tisková zpráva
05.02.2014 21:40
Marek Nedelka (3.roč) - Tři bratři pro Dolinu

ateliér Ing.arch. Radka Suchánka, PhD., Ing.arch.Dott. Petra Janoše a Ing.arch. Vladimíra Baldy
Možnou cestou pro Španiu Dolinu je rozvoj po drobných, cílených krocích. Nespornou výhodou vesnice je krása okolní přírody a zároveň vesnice samé. Problémem to, že vesnice neví, co nabídnout. Chci do vesnice přivést aktivní rodiny s dětmi, sportující party kamarádů, tvůrčí lidi, intelektuály, lidi hledající. Nazval jsem to aktivní a sebepoznávací turistikou. Mým řešením, jak toho chci dosáhnout, jsou tři nevelké objekty, které se úzce vážou na můj primární záměr protáhnout nedalekou běžkařskou trasu Šachtičy - Donovaly. Myslím, že v osobě běžkaře (v létě chodce, cyklisty) se protínají všechny vyjmenované skupiny. Mé tři navrhované objekty - bratři jsou s fenoménem běžkování spojeny. Když používám slovo bratr, není to náhodně. Objekty na sebe navazují nejen po programové stránce ale také, co se konstrukčích a architektonických prvků týč. Bratry z nich dělají na črno natřené šindelové fasády, konstrukčí rastr a konstrukce tesařsky spojovaných krovů. A hlavně jsou všechny tři na stejné trase.
Prvním objektem jsou lázničy. Dům stojí u bánského tajchu, v údolí mezi haldou a kopcem, na kterém stojí kostel. Lázničy jsou osově souměrné. Vypadají jako dvě črná těžká křídla havrana, který chce z údolí vzlétnout. Jednak je to kvůli tomu, že prostředkem domu přivádím do objektu vodu, která mi plní dva malé bazény a sprchu, druhak také kvůli dvěma velkým oknům, kdy jedno s respektem hledí na haldu, druhé s pokorou na kostel. Dvě dominanty Španej Doliny. Objekt je dělen osově na saunu a bazény, které se vytápějí lázeňskými kamínky na dřevo.
Druhým objektem je myslivna. Myslivna od slova, myslet, přemýšlet. Stojí v kopci u haldy. Formou objektu se jedná o věž, která slouží jako dlouhodobě pronajímatelný prostor pro tvůrčí osoby, které se rozhodnou odjet z města a pracovat na své nové knize č CD v klidu, v srdci slovenské přírody. Mohou tak vyrážet do kopců za inspirací, hledět od pracovního stolu ve třetím patře z velkého okna nebo využít právě lázničy. V objektu je vše, co čověk nezbytně potřebuje.
Třetím objektem je noclehárna. Jedná se o dům zčásti zapuštěný ve svahu u haldy, podobně jako myslivna. Je to objekt, který je osově souměrný ve všech třech směrech. Má betonové nižší podlaží, kde lidé spí a vyšší dřevěné podlaží pro společé večry kamarádů, otců s dětmi, kteří přijeli své děti učt „běžkovat“.
Moc si přeji, aby do Doliny začli jezdit lidé, kteří se budou vracet. Lidé, kteří si budou všímat krás Malé Fatry, v hospodě si u piva s místními vymění životní zkušenosti, získají zpět ztracenou energii. Součsná architektura v Dolině by měla být zprostředkovatelem kvalit toho krásného místa.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Ještěd f kleci,
Jan Májek
13.02.14 09:18
JFK není na prodej...
Petr Šmídek
13.02.14 06:26
Nic není ztraceno
zdenek franek
14.02.14 09:29
jen jeden?
Jan Májek
17.02.14 08:06
Ještěd f kleci
Petr Štefek
19.02.14 11:41
zobrazit všechny komentáře

Související články