V Modřicích otevřeli první pasivní dům pro seniory za 64 milionů

Zdroj
Lenka Horáková
Vložil
ČTK
31.01.2014 21:05
Modřice

Modřice - První pasivní dům pro seniory v České republice byl dnes slavnostně otevřen v Modřicích na Brněnsku. Jeho stavba trvala rok a půl a vyšla na 64 milionů korun. Nabízí 41 komfortních bytů. Zájem seniorů předčil všechna očekávání. První z nich se nastěhují v první polovině února, řekla ČTK Iva Černá z Centra pasivního domu.

    Pasivní dům, který je unikátním v tuzemském energeticky šetrném stavebnictví, stojí v Nádražní ulici. "Dům je přizpůsobený potřebám starších lidí, kteří mohou mít omezenou možnost pohybu, nicméně jsou soběstační," uvedla Černá.
    Dům nabízí byty 1+kk a 2+kk. Všechny byty, mají vlastní hygienické zázemí, kuchyňský kout, terasu, nebo balkón. V areálu domu je také společná zahrada a jezírko. "Jednotlivé budovy jsou vybavené centrální rekuperační jednotkou ke zpětnému získávání energie, slunečními kolektory a kotlem na peletky s akumulačním zásobníkem," uvedla Černá. Budovy mají zelenou střechu, která bude v létě ochlazovat a přispívat k příjemnému klimatu, a nádrže na dešťovou vodu, které umožní její využití na splachování toalet nebo zalévání zahrady. Dešťová voda se bude dostávat také do jezírka v zahradě, kde je pro seniory posezení.
    Náklady na stavbu činily 64 milionů. Necelých deset milionů pokryla dotace ze Státního fondu životního prostředí ČR. Zbytek uhradily Modřice.
    Zájem o bydlení v pasivním domě byl velký. Už při zahájení jeho stavby přišlo neuvěřitelných 117 žádostí o umístění v něm. "Prvních 25 obyvatel se do něj přestěhuje v první půli února," uzavřela Černá.


Doplněno redakcí Archiwebu; zdroj Centrum pasivního domu:
Autory architektonického návrhu a projektové dokumentace jsou Aleš Brotánek a Josef Smola.
0 komentářů
přidat komentář

Související články