Demolice Hotelu Praha může začít, nikdo se neodvolal

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
22.01.2014 21:00
Praha

Praha - Demolice dejvického hotelu Praha může začít. Proti rozhodnutí stavebního úřadu Prahy 6, který v prosinci loňského roku bourání povolil, se v zákonné lhůtě nikdo neodvolal. Na dotaz ČTK to dnes řekl mluvčí radnice Adam Halmoši. Mluvčí PPF Radek Stavěl uvedl, že bourání hotelu začne v průběhu několika týdnů. Všechny práce dokončí investor do jednoho roku. V areálu má vzniknout škola a park.
    Právní moci už v uplynulých dnech nabylo i rozhodnutí o demolici přilehlých budov. Gabriela Kočová z demoliční firmy APB Plzeň ČTK řekla, že do deseti dnů začne bourání více než 60 garáží, skleníku a budovy jižní vrátnice s hospodářským dvorem a bránou. Dělníci zatím začali s přípravnými pracemi - ručními demontážemi, vyklízením objektů a odpojováním inženýrských sítí.
    Z údajů na zveřejněných na webu vyplývá, že podle předběžných odhadů potrvají všechny demoliční práce včetně odklízení materiálu a terénních úprav pět měsíců. Demolice samotného hotelu by měla trvat přibližně tři a půl měsíce.
    "Pro odstranění budov byla zvolena moderní technologie 'rozstříhání' speciálními stavebními stroji," uvedl mluvčí PPF. "Tato technologie umožňuje rychlý postup prací, její použití eliminuje hlučnost a prašnost a zcela nahradí dříve používané odstřely," doplnil. Kolem budovy postaví dělníci protihlukové stěny. Při demolici použijí velkou gumovou plachtu zavěšenou na jeřábu, která zabrání odlétávání různých částic a bude sloužit i jako protiprachová bariéra.
    Na místě hotelu chce majitel obnovit park, který byl v místech do sedmdesátých let minulého století. Zeleň už ale nebude přístupná veřejnosti, jak tomu bylo v minulosti. Místo garáží pak vznikne propojení se sousední nemovitostí a pozemkem areálu Hadovka. Investor tu plánuje vystavět základní školu a gymnázium Open Gate po vzoru stejného areálu v Babicích u Prahy.
    Hotel Praha byl postaven na konci 70. let minulého století. Až do listopadu 1989 sloužil potřebám komunistické strany a československé vlády. Mnozí ho proto vnímají jako symbol předlistopadové éry. Začátkem loňského roku ho koupil nový majitel s úmyslem jej zbourat. Vzápětí skupina teoretiků, umělců, architektů a památkářů podala na ministerstvo kultury návrh na jeho prohlášení za kulturní památku. Ne všichni odborníci s tím ale souhlasí. Historik architektury Zdeněk Lukeš například v tisku uvedl, že stavbu považuje za průměrnou architekturu.
    Podle příznivců hotelu je ale budova unikátní ukázkou architektury vybočující z dobového průměru. Umělecká díla, výzdoba a mobiliář v interiérech jsou neobyčejně uceleným souborem dobového výtvarnictví a designu. Hlavními architekty stavby byli Jaroslav Paroubek, Radko Černý a Arnošt Navrátil; řada dalších autorů se podílela na velkorysém řešení exteriéru i interiéru. PPF naopak poukazuje na to, že stavba je předimenzovaná a neekonomická.
0 komentářů
přidat komentář

Související články