Veletržní palác vystavuje kresby architekta Feuersteina

Vložil
ČTK
20.01.2014 20:55
Praha

Bedřich Feuerstein

Praha - Kresby architekta, malíře a scénografa Bedřicha Feuersteina (1892 až 1936) vystavuje nový grafický kabinet ve Veletržním paláci. Výstava Možnosti architektonické kresby potrvá do 20. dubna, sdělila dnes ČTK mluvčí Národní galerie Eva Kolerusová.
    Feuerstein architekturu studoval postupně na několika školách. V roce 1912 se zapsal k Jože Plečnikovi na pražskou Uměleckoprůmyslovou školu, byl také posluchačem techniky a nakonec i AVU ve škole Jana Kotěry. Byl mimo jiné jedním ze zakladatelů moderní české scénografie, od roku 1920 pracoval jako scénograf Národního divadla v Praze. V roce 1924 odjel do Paříže, kde pracoval v projekční kanceláři architekta Augusta Perreta.
    V roce 1926 odcestoval do Japonska, kde realizoval řadu projektů s Antonínem Raymondem. V roce 1930 se vrátil do Čech, podílel se na filmech Vladislava Vančury a znovu se věnoval scénografii, zejména v Osvobozeném divadle. Ve svých 38 letech dobrovolně ukončil svůj život. V Čechách stihl realizovat pouze dvě stavby, přestože patřil do okruhu avantgardních tvůrčích skupin a svým internacionálním rozhledem uváděl na českou scénu znalosti o světovém stavitelství.
    Výstava v grafickém kabinetu předvádí dvě stěžejní roviny architektovy práce na papíře. V raných kresbách z let 1911 až 1914 mohou diváci sledovat stav ideového architektonického návrhu, zhmotnění představy - v případě Feuersteina ovlivněné architekturou klasicismu i rodícího se kubismu. Záznamy z cest a přetváření v přímém kontaktu se skutečností ve volný obraz vedly Feuersteina k budování hmoty z ploch a linií, říká autorka výstavy Eva Bendová.
    V roce 1921 odjel Feuerstein společně s Josefem Šímou do oblasti francouzsko-španělských hranic, kde vznikl soubor vystavených akvarelů. Pohledy na města dokládají, jak silně vnikl kubismus do českého umění a zároveň svědčí o vlivu purismu. Ve shodě se svou nejvýznamnější českou stavbou, krematoriem v Nymburku, vykazuje Feuerstein i v akvarelech shodný puristický záměr stavět kompoziční celky jasného přehledného rozvržení, primárních tvarů a universálního řádu.
0 komentářů
přidat komentář