Stavební úřad v Plzni dal "stop" projektu obřího nákupního centra

Vložil
ČTK
18.01.2014 23:20
Plzeň

Plzeň - Stavební úřad v Plzni zamítl žádost o vydání územního rozhodnutí ke stavbě obchodního centra, proti němuž se loni postavili v referendu Plzeňané. Firma Amádeus Plzeň, která chce Obchodní centrum Aréna za 2,5 miliardy Kč vybudovat na území bývalého Domu kultury Inwest, se může ještě odvolat. Pokud neuspěje, znamená to konec projektu jí navrhované stavby. Rozhodnutí úřadu se objevilo v pátek na webu města Plzně, ČTK na něj dnes upozornil organizátor referenda Martin Marek.
    "V pátek odpoledne jsme se to dozvěděli, v pondělí máme kvůli tomu schůzku, kde se bude řešit, co a jak dál. Ten dokument musíme zanalyzovat, musíme zjistit, z jakého důvodu to tak je," řekl dnes ČTK právní zástupce investora Jan Petřík.
    Podle náměstka primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) rozhodnutím stavebně správního odboru stavební záměr, tak jak byl v minulosti připravován, pravděpodobně končí. "Tedy pokud se investor nepustí do nového územního řízení a nepokusí se prolomit názor lidí, kteří hlasovali v referendu proti takto navrženému projektu," uvedl. Samo město podle něj v nejbližších dnech vyzve investora k jednání o úpravě projektu v duchu místního referenda tak, aby byl prostor po bývalém domu kultury zastavěn a nezůstal prázdný. Zrzavecký upozornil na to, že investor v projektu nesplnil dvě zásadní věci, tedy podmínku členění neboli hmotového dělení budovy, problémem bylo také členění fasády.
    Firma se může odvolat do 15 dnů od doručení, klíčové jsou pro ni ale přilehlé pozemky, které patří městu a s nimiž plánovaná stavba počítala. Z dokumentu stavebně správního odboru magistrátu totiž vyplývá, že zejména situace kolem nich ovlivnila rozhodnutí. "Město Plzeň jednoznačně vyjádřilo nesouhlas s realizací záměru na svých pozemcích. Jelikož vlivem tohoto stanoviska, které s ohledem na veřejně dostupné informace o závazku města dostát výsledku referenda je jednoznačné a neměnné, byly by jiné kroky v rozporu s procesní ekonomií," uvedl odbor v rozhodnutí.
    Polyfunkční dům odmítli před rokem lidé v referendu a město musí podle jeho výsledků učinit všechny kroky k tomu, aby stavbě zabránilo. Už loni v červenci proto vyzvalo investora, aby vyklidil městské pozemky, na něž měl nájemní smlouvu. Amádeus s tím nesouhlasil, je přesvědčený, že nájemní smlouva pokračuje, a dál platí nájem. Město proto podalo žalobu na vyklizení pozemků. V tomto týdnu navíc rada rozhodla, že pošle investorovi dopis o jednostranném vypovězení smlouvy. Podle smlouvy měl investor pozemky odkoupit až po kolaudaci obchodního centra. Město ale s Amádeem neuzavřelo smlouvu o smlouvě budoucí kupní.
    Podle Marka to celé skončilo díky referendu, kdy město následně muselo vzít zpět své souhlasy. "A také díky námitce našeho sdružení Plzeňané o podjatosti ze začátku loňského roku, která řízení přerušila do října 2013. Mezitím skončila k 30. červnu 2013 nájemní smlouva na městské pozemky, čímž padla i možnost teoretické náhrady škody," uvedl Marek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články