Majitelé pozemků chtějí na Vidouli rodinné domy a sportovní halu

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
14.01.2014 20:30
Praha

Praha - Vlastníci pozemků v západní části takzvané Vidoule v Praze Jinonicích by chtěli jejich část zastavět rodinnými domy a na části vybudovat sportoviště. V lokalitě by mohlo vzniknout několik desítek rodinných domů a víceúčelová sportovní hala, investice by se mohla blížit odhadem miliardě korun. Novinářům to dnes řekli zástupci vlastníků a investora. Nejdříve by ale museli prosadit změnu územního plánu. Proti výstavbě bojují místní sdružení.
    Snahy o změnu využití západní i východní části stolové hory Vidoule sahají několik let do minulosti. Nynější návrh na výstavbu rodinných domů a sportovního areálu se týká asi 20 hektarů její západní části, kterou vlastní dlouhodobě několik místních rodin.
    Majitelé se spojili se společností B+3 Real, kterou vlastní rovným dílem firmy Rodop a Finep. Majitel Rodopu Martin Kulík novinářům řekl, že by na polovině lokality rádi postavili maximálně dvoupodlažní rodinné domy s velkými zahradami. Odhadl, že by na místě mohlo vyrůst 60 až 70 domů, podobné nemovitosti prý firma prodává za 15 až 20 milionů korun.
    Z výnosu pozemků by jejich současní vlastníci chtěli financovat výstavbu víceúčelové sportovní haly a sportovního zázemí, které by bylo na druhé polovině pozemků. Náklady na sportovní část Kulík odhadl na asi 50 milionů korun. Halu by měl dostat do správy TJ Sokol Jinonice, stezky pak hlavní město nebo městská část.
    Podle vlastníků je část pozemků, na kterých byl v době komunismu vojenský areál, zanedbaná a přebývají na něm bezdomovci a narkomani. "Přerůstá to do rozměrů, které nejsme jako vlastníci schopni zvládat," poznamenal jeden z vlastníků František Čuba.
    Proti zástavbě se dlouhodobě staví místní sdružení a obyvatelé, v minulosti uspořádali několik protestních akcí. Zastupitelé hlavního města v září odmítli změnu územního plánu, která by povolila stavět na celé lokalitě Vidoule. Novým návrhem, který se týká její západní části, se již zabývá Praha 5. Před Vánoci její zastupitelé odmítli změnu zamítnout. Rada městské části vyzvala navrhovatele, aby záměr upřesnili.
    Pokud by Praha 5 případný nový návrh změny územního plánu nakonec schválila, musí jej pak poslat k projednání na magistrát a konečné slovo by mělo mít zastupitelstvo hlavního města.
0 komentářů
přidat komentář

Související články