Ostravskou zoo čeká významný rok, otevře několik nových staveb

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
07.01.2014 17:45
Ostrava

Ostrava - Ostravskou zoologickou zahradu letos čeká významný rok. Postupně zprovozní hned tři nové stavby, které v areálu začaly vznikat předloni, řekla dnes ČTK mluvčí zahrady Šárka Kalousková. Investice za více než 213 milionů korun byly financovány z dotací Evropské unie a rozpočtu města Ostravy. Za dalších více než deset milionů korun zoo upravila i jeden z centrálních rybníků.
    Kromě nového vstupu do zoo se návštěvníci mohou těšit na Pavilon evoluce za zhruba 128 milionů korun, který je nejdražší stavbou v historii zahrady, a také nové průjezdné Safari asijských kopytníků.
    Pavilon primátů už neodpovídá přísným kritériím pro chov zvířat v moderních zahradách. "Proto se postupně snažíme jejich obyvatele stěhovat do nově vybudovaných přírodních expozic, které jsou mnohem větší a mohou i podněcovat přirozené chování zvířat," vysvětlila Kalousková. Stěhování do nového Pavilonu evoluce tak čeká šimpanze nebo kočkodany Dianiny. Nový domov v něm najdou například i barevná africká prasata štětkouni kamerunští a řada drobnějších zvířat. "Nové chovatelské zařízení vzniklo přestavbou původního pavilonu vodních ptáků, který byl už několik let návštěvníkům nepřístupný. Třeba nová voliéra pro šimpanzy je v podstatě největší voliérou tohoto typu pro lidoopy ve střední Evropě. Také pro návštěvníky se zde nabízejí úplně jiné pohledy na zvířata než ve starém zařízení," vysvětlila Kalousková.
    Hned v sousedství Pavilonu evoluce je nově přebudovaný jeden z rybníků. "Vzniklo zde několik nových ostrůvků i zákoutí pro návštěvníky, kteří zde mohou odpočívat. Najdou zde domov také některé druhy zvířat, jednak jeleni sikové vietnamští, opice giboni bělolící, na jednom z ostrůvků budou bydlet i lemuři vari, v jednom z výběhu pak velevzácní jeřábi sibiřští," řekla Kalousková.
    Úplnou novinkou pak v Ostravě bude safari, které vzniká v zadní části zoo. Návštěvníci přes něj budou projíždět vláčkem a na poměrně rozsáhlých prostorech budou moci pozorovat stáda asijských kopytníků. "Prostor nebude přístupný pro pěší, ale bude to zase něco nového, co naše zoo dosud nenabízela. Bude se zde projíždět vláčkem přímo výběhy, takže návštěvníci budou mít pocit, jako by byli přímo mezi zvířaty v přírodě," uvedla mluvčí. Výběhy zaujímají plochu zhruba čtyř hektarů. Vybudování safari stojí asi 51 milionů korun.
    Nemalou změnou bude pro návštěvníky i nový vstupní areál do zoo, který nahradil léta sloužící, avšak provizorní starou budovu ze 70. let minulého století. Část objektu bude využívána jako správní budova, druhá část pak bude sloužit samotným návštěvníkům. "Kromě moderního a rychlejšího odbavování tady na návštěvníky bude čekat například velká prodejna se suvenýry a upomínkovými předměty," podotkla Kalousková. Výstavba přišla na zhruba 34,5 milionu korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články