Vandalové zničili i druhou desku památníku v Liberci

Vložil
ČTK
06.01.2014 23:15
Liberec

Liberec - Liberecká radnice musí nechat opravit obě velké skleněné desky libereckého Památníku obětem komunismu. Desky poškodili ve dvou různých případech vandalové. Opravu první desky plánovala radnice od loňského listopadu, zatím ji ale ještě nestihla zadat. Zřejmě od silvestrovské noci je zničená i druhá deska. Škoda je asi za 300.000 korun. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Zuzana Minstrová.
    "Opravu obou desek spojíme do jedné zakázky. Náročná bude zejména výroba speciálně tvrzeného skla, ta potrvá asi dva měsíce," uvedla mluvčí. Podle jejího odhadu by památník mohl být opravený do konce dubna.
    Renovaci památníku zaplatí pojišťovna, viníka škod se ani v jednom případě zatím policii nepodařilo vypátrat. Policie předpokládá, že rozbití druhé desky a škodu 150.000 korun má na svědomí některý z opilců, který kolem památníku procházel o silvestrovské noci. "Neznámý zasáhl zrcadlovou tabuli objektu pravděpodobně skleněnou lahví a způsobil na ní nepřehlédnutelnou paprskovitě se rozbíhající prasklinu čili pavouka," uvedla mluvčí policie Ivana Baláková.
    Památník za 1,2 milionu korun měl být původně umístěn v zámeckém parku při Guttenbergově ulici, ale nakonec byl v roce 2006 odhalen v parku při Jablonecké ulici. Má podobu kvádru, který je ze dvou stran tvořen zrcadlovými tabulemi pokoveného skla, vsazenými do ocelového rámu. V patě památníku je do dlažby zapuštěn zrcadlově převrácený nápis, v odrazu čitelný: "Sám v sobě hledej, zda svobodu bráníš, ctíš nebo omezuješ."
0 komentářů
přidat komentář