Oprava náměstí 28. října v Hradci Králové je hotová

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
03.01.2014 15:40
Hradec Králové

Hradec Králové - Nákladná oprava náměstí 28. října a několika přilehlých ulic v centru Hradce Králové je se zhruba měsíčním zpožděním hotová. Radnice stavbu za téměř 100 milionů korun v minulých dnech převzala. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Magdaléna Vlčková. Rekonstrukce náměstí patřila mezi největší investice města v loňském roce, zčásti ji platí dotace z fondů EU.
    O uplatňování případných sankcí stavební firmě kvůli pozdějšímu dokončení díla radnice zatím nerozhodla. Podle smlouvy měla být rekonstrukce hotová do 30. listopadu. Radnice přitom nevylučuje, že dělníci se na stavbu kvůli odstranění závad ještě vrátí. "Jako u každé jiné stavby bude i zde součástí předávacího řízení vytvoření seznamu případných nedodělků a vad jako u jiných staveb," uvedla Vlčková.
    Důvodem měsíčního zpoždění stavby byly podle města a stavební firmy Sovis komplikace na souběžné opravě podzemních garáží České pojišťovny, které se nacházejí pod náměstím. Komplikace při stavbě způsobil i špatný stav kanalizace v ulici S.K Neumanna.
    Rekonstrukce náměstí a přilehlých ulic Dukelská a S.K. Neumanna začaly v létě 2012 a prakticky od začátku je provázely problémy. Například opravy silnic měly být hotové do konce prosince 2012, autobusy městské hromadné dopravy se na ně vrátily až loni v květnu. Město zpoždění zdůvodnilo potížemi s přeložkami starých sítí a také předloňskými mrazy. Pomalý postup oprav tehdy kritizovali lidé i někteří obchodníci.
    Opravené náměstí má novou dlažbu, vznikla na něm fontána a vodoteč, prostor dostal nový mobiliář a osvětlení. V části náměstí poblíž obchodního domu Tesco vzniklo místo se zastřešenými stoly pro trhovce.
    O rekonstrukci náměstí město uvažovalo již počátkem 90. let. Tehdejší studie počítala s vybudováním rychlého občerstvení na náměstí, což však vyvolalo vlnu protestů obyvatel města.
0 komentářů
přidat komentář

Související články