Zájemci o průmyslové památky se soustředí na rok 2015

Vložil
ČTK
31.12.2013 21:10
Praha

Praha - Platforma za záchranu průmyslové architektury Industriální stopy se v roce 2015 stane součástí Evropského roku průmyslového dědictví, téma doporučila Rada Evropy. Industriální stopy začínaly v roce 2001 jako bienále, zájem laiků i odborníků ale vedl k tomu, že se od loňska konají každoročně. Příští rok představí třeba úspěšné konverze průmyslových staveb v zemích visegrádské čtyřky. V roce 2015 se spojí s aktivitami pořádanými v rámci Plzně jako Evropského hlavního města kultury.
    Konverze jedné z průmyslových památek, pivovaru Světovar, bude jedním z hlavních událostí Plzně 2015. V Plzni se už při letošních Industriálních stopách konal týden kulturních fabrik, k čemuž pořadatelé využívají především mimořádný potenciál industriálních objektů v Plzni a Plzeňském kraji pro umělecké intervence a pořádání kulturních akcí. Připravují se itineráře pro putování po industriálních stavbách kraje.
    "O ohroženém dědictví se naštěstí už mluví víc, než když jsme s Industriálními stopami začínali. Také se toho víc děje. Doporučení Rady Evropy je významným signálem o proměně celospolečenských hodnotových kritérií. Jistě je důležité i pro popularizaci a osvětu," řekl Benjamin Fragner z Výzkumného centra průmyslového dědictví při FA ČVUT, zakladatel platformy Industriální stopy. Připomíná však, že oslava může mít vždy více rovin - je holdem hodnotám, které se už dnes uznávají, ale je i "tryznou za padlé".
    Mezi jednotlivými ročníky Industriálních stop, které se konaly vždy na podzim, funguje především stránka www.industrialnistopy.cz jako informační a interaktivní rozcestník, který propojuje akce, události, zprávy a zájemce o průmyslové dědictví a industriální architekturu.
    Nástupem do Roku průmyslového dědictví bude výstava příkladů proměny a nového využití bývalých továren a průmyslových areálů v Česku v letech až 2015, doplněná obrazovou publikací uzavírající řadu Industriální topografie. Akce chystané na rok 2015 jsou podle pořadatelů výzvou pro stovky sdružení, majitelů industriálních památek, města, obce, místní iniciativy a umělecká seskupení. Zajímavé budou i pro investory a developery, kteří rozpoznali hodnoty, jež stojí za to chránit a stavět na nich další rozvoj, uvedli pořadatelé.
0 komentářů
přidat komentář