Slezská univerzita v Opavě chystá svou největší investiční akci

Vložil
ČTK
31.12.2013 19:50
Opava

Opava - Slezská univerzita v Opavě chystá rozsáhlou renovaci Fakulty veřejných politik na Bezručově náměstí spojenou s dostavbou nového objektu univerzitní knihovny. Půjde o největší investiční akci v historii vysoké školy. ČTK o tom za univerzitu informoval Ivan Augustin.
    Přestavba bude zahájena hned počátkem příštího roku a hotova by měla být koncem roku 2015, následovat bude vybavení interiérů. Univerzita počítá s tím, že letní semestr v akademickém roce 2015/2016 už by Fakulta veřejných politik mohla zahájit v renovovaných prostorách.
    Práce jsou rozděleny do etap a nepřeruší provoz budovy. "Navíc souběžně s nimi, v termínu od jara 2014 do konce května 2015, poroste nová přístavba knihovny ve dvorním traktu objektu," uvedl vedoucí investičního oddělení rektorátu Jiří Štefek.
    Projekt původně předpokládal, že náklady na rekonstrukci objektu i přístavbu knihovny by se mohly pohybovat kolem 370 milionů korun, při výběru dodavatele se je však v soutěži podařilo snížit na 225 milionů korun. Modernizace je hrazena ze státního rozpočtu.
    V první etapě prací se počítá s rekonstrukcí pravého křídla budovy postavené v roce 1907 pro potřeby Zemského finančního ředitelství, která se do vlastnictví Slezské univerzity dostala v roce 2006. Vznikne tam například nová plynová kotelna v podkroví či trafostanice v suterénu, kde budou rovněž prostory pro archiv. V podkroví budou i pracovny Ústavu pedagogických a psychologických věd. Pro děkanát budou vyhrazena místa ve čtvrtém nadzemním podlaží, pod nimi bude umístěna posluchárna s kapacitou 60 míst. "Práce v pravém křídle by měly být hotovy už za rok, tedy v prosinci 2014, poté přijde na řadu zprovoznění nové kotelny a rekonstrukce křídla levého," podotkl Štefek.
    Původní objekt bude s přístavbou knihovny propojen spojovacími krčky. V přístavbě, která bude mít o jedno nadzemní podlaží méně než historická budova, vzniknou kromě knihovny například i dvě velkokapacitní posluchárny, každá bude sloužit pro zhruba 190 lidí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články