Nejvyšší bytový dům, pražská Rezidence Eliška, je zkolaudovaný

Zdroj
Filip Sušanka
Vložil
ČTK
31.12.2013 18:35
Praha

Praha - Stavba bytového domu Rezidence Eliška v pražských Vysočanech, který je s 93,6 metru nejvyšší čistě bytovou budovou v Česku, je zkolaudována. Investor, kterým je realitní a aukční agentura Gaudí, o tom informoval na webových stránkách stavby. Zcela průjezdná je i nejdražší česká cyklostezka, která vede těsně vedle recepce.
    "Kolaudační prohlídky stavby bytového domu Rezidence Eliška proběhly úspěšně a dne 9. 12. 2013 byl Odborem výstavby Úřadu městské části Praha 9 vydán Kolaudační souhlas s užíváním objektu," píše investor na webu.
    Rezidence na křižovatce ulic Freyova a Ocelářská má 25 nadzemních pater. Její neobvyklá výška je mimo jiné výsledkem jednání s městskou částí Praha 9, která chtěla v tomto území vytvořit výškovou dominantu. Měla by se tím opticky kompenzovat rozlehlost nedaleké O2 areny.
    Z 282 bytů zbývá v nabídce posledních devět včetně nejluxusnějšího penthousu s podlahovou plochou více než 300 m² a s několika terasami o celkové rozloze 80 metrů čtverečních v nejvyšším 25. patře.
    Stavba začala v říjnu 2011, skončit by měla letos v říjnu či listopadu. Součástí domu bude parkoviště pro 130 aut, 99 garáží v suterénu, fitness centrum, kavárna, nonstop recepce a další služby včetně například kadeřnictví. Bytový dům postavila společnost Metrostav.
    Investor lákal zájemce o byt také na cyklostezku, která vede v těsném sousedství recepce. Ta je nechvalně proslulá jako nejdražší stavba svého druhu v ČR. Necelých 3,5 kilometru totiž vyšlo na více než 140 milionů korun. Magistrát vysokou cenu zdůvodňoval technickou náročností stavby a nutností vybudovat čtyři nové mosty.
    Přestože stavba cyklostezky začala už v roce 2008 a skončila v roce 2010, cyklistům nesloužila v celé délce příliš dlouho. Část totiž prochází na soukromém pozemku investora Rezidence Eliška, který tuto zhruba padesátimetrovou část během stavby bytového domu v souladu s dohodou s magistrátem kvůli bezpečnosti opět zahradil. Cyklisté a bruslaři proto museli za novým mostem přes Ocelářskou ulici slézt po provizorním schodišti, přejít několik desítek metrů a po jiných schodech opět vystoupat na cyklostezku. To nyní nemusí, cyklostezka je už několik dní opět průjezdná i kolem bytového domu.
    Absolutní výškový rekord mezi tuzemskými budovami drží od letošního dubna brněnský AZ Tower vysoký 111 metrů. O dva metry překonal do té doby nejvyšší kancelářskou budovu City Tower na pražské Pankráci. V budoucnu by měl Rezidenci Eliška překonat také bytový dům Epoque Pankrác investora PSJ Invest, který koncem listopadu získal územní rozhodnutí. Třicetipatrový dům se 140 byty by měl vyrůst až do 104 metrů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články