Brněnské vysoké školy příští rok dokončí významné stavby

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
23.12.2013 06:00
Brno

Brno - Brněnské vysoké školy příští rok dokončí několik velkých rozvojových projektů s rozpočty v řádu stovek milionů korun. V bohunickém kampusu Masarykovy univerzity se otevřou čtyři nové pavilony Centra experimentální, systematické a ekologické biologie (CESEB). Největší brněnská vysoká škola také završí opravy a přístavby tří starších fakultních areálů. Své kampusy rozvíjí i Vysoké učení technické (VUT) a Veterinární a farmaceutická univerzita (VFU).
    Pavilony CESEB bude při výuce a výzkumu využívat na 1000 studentů a více než 250 zaměstnanců Ústavu experimentální biologie a Ústavu botaniky a zoologie, které dosud sídlily v provizorních prostorách. "Budovy jsou postaveny, nyní se vybavují interiéry, zahájení provozu plánujeme na únor," uvedla mluvčí školy Tereza Fojtová.
    V roce 2014 dokončí Masarykova univerzita také rekonstrukci fakulty informatiky v Botanické ulici, spojenou s výstavbou podnikatelského inkubátoru, vědecko-technického parku a počítačového centra pro zpracování vědeckých dat. Projekt má více částí, momentáně se staví budova pro výuku a výzkum, na kterou získala univerzita 350 milionů korun z EU.
    Pokračují stavební zásahy na filozofické fakultě, kde stavbaři budují nový objekt se šesti nadzemními a dvěma suterénními podlažími. Součástí projektu je i rekonstrukce sousedních budov a úprava nádvoří. "Termín dokončení rekonstrukce je první polovinu roku 2015 s tím, že v opravených prostorách by se mohlo začít učit od podzimního semestru akademického roku 2014/2015," uvedla Fojtová. Na projekt má škola 571 milionů ze strukturálních fondů EU a státního rozpočtu. V areálu pedagogické fakulty na Poříčí vyroste do konce roku 2014 nová pětipatrová budova s knihovnou, zázemím pro výuku i práci vědeckých týmů za 90 milionů korun.
    VUT v kampusu Pod Palackého vrchem dokončuje svou část CEITEC, tedy centra excelence v oblasti věd o živé přírodě, pokročilých materiálů a technologií, které v Brně vzniká díky pětimiliardové finanční injekci z Evropské unie. V létě by měla v kampusu VUT skončit stavba vědeckého centra AdMaS, zaměřeného na stavební materiály. Na jeho vybudování a vybavení získalo VUT 818 milionů korun. Brněnská technika rekonstruuje také řadu svých starších budov včetně fakulty strojního inženýrství, bývalé nejvyšší stavby ve městě.
    Stavební plány VUT tím však nekončí. "VUT činí potřebné kroky k tomu, aby byla před koncem roku 2014 zahájena výstavba nového objektu pro Fakultu výtvarných umění VUT," uvedl kvestor Vladimír Kotek.
    Veterinární a farmaceutická univerzita letos zahájila a příští rok dokončí výstavbu Pavilonu farmacie II. Skončit by měla také stavba Centra technologie masa a masných výrobků za 56 milionů korun. Škola tam získá nejen prostory pro výuku i výzkum v oblasti hygieny a technologie potravin živočišného původu, ale hlavně dílnu pro zpracování masa a masných výrobků. Studium zpracování masa je povinnou součástí přípravy veterinárních lékařů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články