Ministerstvo kultury bude zřejmě řídit bývalý kněz Daniel Herman

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
22.12.2013 21:20
Praha

Mgr. Daniel Herman
Narozen 28. dubna 1963 v Českých Budějovicích

Vzdělání: Pedagogická fakulta v Českých Budějovicích (1982-83), Cyrilometodějská bohoslovecká fakulta UK v Litoměřicích (1984-89), v letech 1995-96 studoval obor práce s veřejností (public relation) v Německu a USA.
Působení v politice: členem KDU-ČSL se stal letos v květnu, v říjnových volbách byl jako lídr pražské kandidátky KDU-ČSL zvolen do Poslanecké sněmovny; ve Sněmovně je mimo jiné místopředsedou volebního výboru.
Praxe: pomocný dělník v Jihočeských pekárnách v Českých Budějovicích (1983-84), duchovní správa v Táboře a okolí (1989-90), tajemník českobudějovického biskupa (1990-91), vedoucí sekretariátu arcibiskupa pražského (1991-95), tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení České biskupské konference (1996-2005, na přelomu let 2004-05 pověřen vedením sekretariátu ČBK), věnoval se pomoci policistům na policejním prezidiu v Praze (2005-07), vedoucí Informační kanceláře Ministerstva kultury ČR (2007-08), vedoucí pražské kanceláře ekonoma Jana Švejnara (2008-2010), ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) (2010-2013).
Členství v organizacích: do roku 2007 byl členem (kanovníkem) Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a sv. Pavla na Vyšehradě; bývalý člen předsednictva Sdružení Ackermann-Gemeinde, je členem Rady Česko-německého diskusního fóra, člen správní rady Středoevropské akademie se sídlem v německém Bad Kissingenu.
Ostatní: V poslední době se Herman dostal do popředí mediálního zájmu poté, co ho letos v dubnu odvolala z funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) rada ÚSTR, zvolená levicovým Senátem, a nahradila ho Pavlou Foglovou. Kritici Hermanova odvolání nařkli sociální demokracii i radu z úsilí o jeho destabilizaci a pokus ovládnout před budoucí vládou s KSČM (vládní spolupráce ČSSD s KSČM byla před říjnovými volbami považována za jeden z možných výsledků blížících se voleb do Sněmovny) archiv komunistických bezpečnostních složek. Sociální demokracie toto tvrzení ostře odmítla, naopak obvinila z politizace věci ODS.
Praha - Daniela Hermana by jako ministra kultury pravděpodobně lidé z kultury a odborníci na kulturní politiku přivítali. Poslanec zvolený v říjnových volbách za lidovce a bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů je podle několika osobností, které oslovila ČTK, pro danou funkci kompetentní a pro resort by po delší době mohl být respektovanou osobností.
    Po dlouhých vyjednáváních připadl resort kultury ve vznikající koaliční vládě ČSSD, hnutí ANO a lidovců právě KDU-ČSL spolu s ministerstvem zemědělství, třetím lidoveckým členem vlády bude ministr bez portfeje. Lidovci v minulosti kulturu několikrát spravovali třeba v osobě Pavla Tigrida, Jaromíra Talíře nebo Jindřicha Kabáta. Sám Herman na ministerstvu už působil v době, kdy resort vedl Václav Jehlička.
    "Považuji pana Hermana za kulturního, vzdělaného, zásadového a empatického člověka. To dává podklad k úvaze, že by se v jeho osobě mohlo resortu kultury konečně dostat opravdu výrazné osobnosti," řekl ČTK filmový producent a režisér Václav Marhoul. Podobně nadějně hledí do budoucna bývalý ředitel Národního divadla Ondřej Černý, který se od počátku příštího roku stane ředitelem Českého centra v Mnichově. "Osobnost Daniela Hermana ve mě vzbuzuje naději, že se ministerstvu kultury po letech dostane kultivovaného řízení," řekl.
    "Upřímně mne mrzí, jakým způsobem komentoval v médiích ministerstvo kultury pan Jurečka za vyjednávací tým KDU-ČSL. Bylo zjevné, že je považuje za 'zbytkový resort', který pro lidovce může mít cenu snad jen díky faktu, že má na starosti také správu církví. Je to smutné a nezbývá než věřit, že pan Daniel Herman pojme svou roli v celé její šíři," uvedla Yvona Kreuzmannová, mimo jiné odbornice na kulturní politiku a neziskový sektor v kultuře.
    "Osobně pana Hermana neznám, nicméně z jeho minulosti vyplývá, že má blízký vztah k občanské společnosti a že za ním stojí značné úsilí o transparentní postupy i respekt k morálním a kulturním hodnotám. Bude proto velmi důležité, dokáže-li kolem sebe vytvořit tým odborníků, jaké si na ministerstvu kultury už po léta přejeme," doplnila.
    "Pokud by se stal ministrem kultury pan Herman, věřím, že se po mnoha letech může zvednout kulturní niveau v české a moravské zemi," řekl ČTK výtvarník Jiří David. Podmínkou a jistě ne snadnou, však podle něj bude, aby energicky a co možná nejdříve "s pomocí nových, inteligentních náměstků, ředitelů odborů i celkové politické podpory dokázal zcela zásadně změnit základní strukturu ministerstva kultury".
0 komentářů
přidat komentář