Nová lanovka na Sněžku dnes sveze první cestující

Vložil
ČTK
20.12.2013 10:55
Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) - Nová lanovka na nejvyšší českou horu Sněžku dnes sveze první cestující. Proti původní lanovce s otevřenými sedačkami má nové zařízení komfortnější kabinky. Nové jsou i všechny tři stanice. Investorem lanovky za více než 300 milionů korun bylo město Pec pod Sněžkou, většinu nákladů platí dotace z fondů Evropské unie. Hodinová kapacita lanovky zůstala na 250 lidech.

    Na dnešek je naplánováno oficiální spuštění lanovky pro obyvatele Pece pod Sněžkou a pro lidi, kteří se na její stavbě podíleli. Další dva dny budou moci jezdit i turisté ubytovaní v Peci pod Sněžkou, a to zdarma. Od 23. prosince se lanovka otevře široké veřejnosti. Zavřeno bude 24. prosince, pak by již měla lanovka jezdit trvale.
    Původní sedačková lanovka na Sněžku, kterou vyrobila Transporta Chrudim, dojezdila na horním úseku loni v květnu, na spodním v září. Stavební firma BAK Trutnov a lanovkářská firma Leitner měly novou lanovku postavit do konce března 2014. Stavbu ale stihly dokončit téměř o čtyři měsíce dříve. Zátěžové zkoušky lanovka absolvovala v listopadu, vozila při nich sudy s pivem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články