Odpůrci podoby památníku J. Kašpara v Pardubicích předali petici

Vložil
ČTK
20.12.2013 10:40
Pardubice

Petr Pinkas

Petr Pinkas: Památník aviatika Jana Kašpara v Pardubicích (1. cena ve výtvarné a architektonické soutěži)
Pardubice - Odpůrci vítězného návrhu památníku Jana Kašpara dnes předali pardubické primátorce Štěpánce Fraňkové petici. Shromáždili 1264 podpisů. Nepřejí si stožár s větrným rukávem, ale realistickou sochu s vrtulí letounu Blériot. Primátorka ČTK řekla, že peticí se budou zabývat zastupitelé.

    "S peticí budou seznámeni zastupitelé a bude na nich, jak budou postupovat. Důležitou jistě bude na misce vah i tato petice," uvedla primátorka.
    Město připravuje projektovou dokumentaci vítězného návrhu, která určí jeho výslednou cenu i náročnost instalace stožáru. Podle primátorky by bylo velmi komplikované 37 metrů dlouhý památník u výškové budovy Magnum postavit.
    "My jsme tou peticí vyjádřili názor celé odborné letecké veřejnosti," řekl organizátor petice Jaroslav Janda, bývalý letec, který v Pardubicích pořádá Aviatickou pouť. Podle něj má první český aviatik v Pardubicích, kde se narodil, jen velmi málo důstojných připomínek. Stožár podle odpůrců Kašpara dostatečně nevystihuje. Větrné rukávy za jeho slavné éry ani nebyly.
    "Za první republiky tu byly největší letecké dny, konalo se již 23 ročníků Aviatické pouti, je tu letecká škola, město je letectvím prodchnuté. Zdá se mi, že neumíme historii dobře prodat. Pardubice by mohly být hrdé na sochu Jana Kašpara," dodal Janda.
    První vítězný návrh vychází podle odhadů asi na milion korun, bronzová socha by měla být dvakrát dražší. Zastupitelé se nakonec mohou rozhodnout, že se památník stavět nebude vůbec.
    Primátorka, které se nejvíc líbila realistická socha a hlasovala pro ni v komisi, navrhovala, aby lidé o podobě památníku hlasovali v anketě, ale zastupitelé to odmítli.
    Autor vítězného návrhu, architekt Petr Pinkas, svoji vizi hájí. Památník má být do výšky tří metrů opláštěný bronzem s jménem Jana Kašpara a datem jeho narození a úmrtí. Srdcem památníku je překážkové návěstidlo, tedy svítidlo, které vydává tlumený červený svit. Umístěné má být nad okolní výškové budovy.
    "Nevolil jsem mezi figurálním a abstraktním pojetím, ale hledal jsem nejlepší možnou formu památníku. Pouze výrazně vertikální forma památníku, tedy výška srovnatelná s okolní zástavbou, je podle mého názoru adekvátní a důstojná významu prvního českého letce," uvedl před časem Pinkas.
0 komentářů
přidat komentář

Související články