ROP severovýchod rozdělil 270 mil. Kč, většinu dostane Liberec

Vložil
ČTK
19.12.2013 11:30
Liberec

Liberec - Výbor Regionální rady Severovýchod dnes rozdělil 270 milionů korun z regionálního operačního programu (ROP) na osm projektů. Šest jich je z Liberce a po jednom z Pardubic a Hradce Králové, všechny se budou realizovat v příštím roce. Nejvíce peněz směřuje na výstavbu hospice v Liberci, sdělila dnes ČTK mluvčí regionální rady Eva Jouklová.

    Na přestavbu bývalého kojeneckého ústavu a dětského domova v Liberci přispěje EU 122 miliony korun, Liberecký kraj by měl přidat skoro 22 milionů korun. Skutečná cena rekonstrukce ale bude známá po skončení výběrového řízení, uzávěrka nabídek je ve čtvrtek. Na realizaci zakázky bude mít vítěz jen deset měsíců, hotovo by mělo být do konce listopadu příštího roku. Hospic bude mít 28 jednolůžkových pokojů. Liberecký kraj je jedním z mála v zemi, který takové zařízení ještě nemá.
    Další peníze z ROP půjdou v Liberci na modernizaci sportovišť. Rekonstruovat se budou dva fotbalové areály, v Krásné Studánce si úpravy vyžádají asi 15,5 milionu korun a ve Vratislavicích nad Nisou skoro 28 milionů. Obnovou projdou i dvě tělocvičny v libereckých čtvrtích Ruprechtice a Pavlovice. Na odstranění havarijního stavu haly na náměstí Míru je potřeba přes 16 milionů a na přestavbu bývalého školního střediska služeb bezmála 15 milionů. Finančně se na projektu budou podílet i dvě sportovní organizace, klub stolního tenisu a sdružení Sport Aerobic Liberec. Stolní tenisté by měli získat zázemí v sousední hale, kterou si postavili před deseti lety. V opravené budově také vznikne několik cvičebních sálů s parametry pro závodní aerobik a své zázemí tam bude mít vedle aerobiku i gymnastika a step.
    V Liberci by do května příštího roku mělo vzniknout také Centrum podpory historického motorismu. Bude v Doubí a jeho vybudování si vyžádá 18,4 milionu korun.
    Hradec Králové získal z ROP 34,9 milionu na rekonstrukci Bílé věže na Velkém náměstí. K dotaci přidá 8,3 milionu korun.
   Pardubice obnoví za 39,3 milionu korun zanedbaný park Na Špici. "Obnovíme cesty, mobiliář i veřejné osvětlení v parku, vybudujeme dětské a víceúčelové hřiště, postavíme vzdělávací pavilon, instalujeme nové herní prvky a oživíme zeleň," uvedla pardubická primátorka Štěpánka Fraňková.
    Výbor regionální rady letos rozděloval peníze naposledy. Po kurzové intervenci České národní banky by se přitom rozpočet ROP Severovýchod měl navýšit o dalších 400 milionů korun. "V programu tedy zbývá 1,9 miliardy korun. Koruna ale může opět posílit, o vyhlášení dalších výzev rozhodneme v příštím roce," uvedl ředitel úřadu Zdeněk Vašák. Jisté už ale je, že by se měla o čtvrt miliardy zvýšit částka určená na rekonstrukce a modernizace silnic druhé a třetí třídy. Přesun této sumy původně určené na projekty spojené s cestovním ruchem schválila tento týden Evropská komise.
0 komentářů
přidat komentář