Studenti upozornili na chybějící podchod u hlavního nádraží

Vložil
ČTK
19.12.2013 11:20
Praha

zdroj Studentský list
Praha - Zhruba třicet lidí se sešlo u pražského Hlavního nádraží při happeningu za vybudování podchodu na Žižkov a Vinohrady. Symbolické poklepání základního kamene mělo upozornit na chybějící podchod a na fakt, že tu kvůli tomu lidé nebezpečně přechází koleje. Happening pořádala studentská iniciativa Legálně na nádraží. Nejlevnější varianta podchodu by stála zhruba 100 milionů.

    Účastníci chtěli upozornit, že obyvatelům Žižkova či studentům VŠE chybí cesta na nádraží - přechodem kolejí totiž páchají přestupek. "Máme spočítáno, že tady přejde koleje zhruba 150 lidí za hodinu, tedy až 1800 lidí denně. Legální cesta vede několik set metrů dlouhou oklikou. Happening má zvýšit povědomí o tomto problému," řekl mluvčí iniciativy Filip Dotlačil.
    Studenti se proto převlékli do montérek, k nádraží nainstalovali imitaci základního kamene, vzali lopatu a krumpáč a předstírali zahájení stavby. Nechybělo ani poklepání základního kamene, proslovy a přípitek.
    Akce se zúčastnil také místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut a Tomáš Mikeska ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Ten upozornil na překážky výstavby. "Nejsou to peníze, ale SŽDC se musí rozhodnout, zda bude stavět osmé nástupiště. Potom hraje roli, že pokud SŽDC něco vybuduje, musí to někdo spravovat. O to ale nikdo neprojevil zájem," řekl Mikeska.
    Rut zase uvedl, že radnice Prahy 3 se domluvila s Prahou 2, že obě průchod k nádraží chtějí. "Věřím, že když se k iniciativě přidají obyvatelé a studenti, tak se to společným tlakem podaří prosadit," řekl.
    Podle Mikesky vyjde nejlevnější varianta, tedy protažení současného podchodu k nástupištím, na 100 milionů korun. Podle dalšího větvení se pak náklady zvyšují až na 300 milionů, řekl. Zda a kdy podchod bude, není v tuto chvíli jasné. Nicméně SŽDC vypracovala návrh, který nyní dala radnicím k připomínkování.
0 komentářů
přidat komentář

Související články