Ojedinělá nástavba nemocnice v Plzni čeká na souhlas

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
18.12.2013 20:40
Plzeň

Eva Jiřičná

Plzeň - Na souhlas státu čeká ojedinělý projekt nástavby jedné z budov v areálu plzeňské fakultní nemocnice na Lochotíně, který navrhla uznávaná architektka českého původu Eva Jiřičná. Mimořádný komplex ze skla a kovu označovaný jako "obláček nad Plzní" má sloužit Registru dárců kostní dřeně a hematologicko-onkologickému oddělení nemocnice. Záměr už má územní rozhodnutí a poklady pro stavební povolení, zjistila ČTK.
    "Je to práce, kterou jsme s mými kolegy udělali srdcem. Doufám, že se ten obláček jednou uskuteční," řekla ČTK Jiřičná, jež je světově známa svými odvážnými moderními návrhy.
    Ke spolupráci na nástavbě ji před několika lety vyzval bývalý primář plzeňské hematoonkologie Vladimír Koza, který provedl v roce 1991 první transplantaci kostní dřeně v ČR a založil registr dárců. "Byl to člověk, kterého jsem si vážila téměř nejvíc. Jednou v noci mě napsal e-mail, zda bych pro něj chtěla udělat malý obláček nad nemocnicí. Chtěl, aby pacienti i jejich blízcí trávili čas v krásném prostředí. Ten výhled z horního patra je úžasný," uvedla Jiřičná. Podle ní má skleněná nástavba osmého patra budovy vypadat daleko lehčí, než je samotná budova ze 70. let.
    Jiřičná navrhla komplex, v němž budou ordinace, pokoje pro pacienty i dárce, laboratoře i kanceláře registru. "Je tam i restaurace a přednáškový sál, protože primář Koza věděl, že lékařská věda závisí na neustálém výzkumu. Pro něj ta místnost, kde se mohou doktoři vzdělávat, byla velice důležitá," dodala architektka.
    Podle mluvčí Fakultní nemocnice Plzeň Gabriely Levorové se nyní čeká na souhlas ministerstva financí. "Jelikož nástavba má probíhat na budově nemocnice, což je majetek státu, je zapotřebí získat souhlas ministerstva financí o převodu podílu části budovy na nového vlastníka," uvedla. Souhlas zatím vydán nebyl.
    Výstavbou se snaží Registr dárců kostní dřeně, který je nyní v nájmu, zajistit vlastní prostory a navíc nové prostory pro činnost hematologicko-onkologického oddělení nemocnice. Akce je plně financována z prostředků registru.
0 komentářů
přidat komentář