Moravská galerie spustila projekt pro turisty Po stopách moderny

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
17.12.2013 23:10
Brno

Brno - K poznání osobností, jež se podílely v první polovině 20. století na formování moderního umění na jižní Moravě a v severovýchodním Rakousku, má přispět nový projekt turistické trasy Po stopách moderny. Vede z Jihlavy přes Brno do Vídně a propojuje místa spojená s příběhem jednotlivých uměleckých osobností, jimiž jsou například Josef Hoffmann, Dušan Jurkovič a Leoš Janáček. Na tiskové konferenci to dnes řekla kurátorka projektu Martina Lehmannová.
    Trasu vytvořily společně Moravská galerie, Centrála cestovního ruchu jižní Moravy a Rakouské muzeum současného umění ve Vídni. Turisty zavede k místům, kde se významné osobnosti narodily a tvořily. Shodou okolností působily právě v prostoru jižní Moravy a Dolních Rakous. Jsou mezi nimi také malíř Alfons Mucha či skladatel Gustav Mahler.
    První zastavení na trase je v Jihlavě, kde se nachází Dům Gustava Mahlera. Trasa pokračuje přes Brtnici s rodným domem a expozicí architekta Josefa Hoffmanna. V Ivančicích turisté najdou Památník Alfonse Muchy. V Brně jsou čtyři zastavení, a to vila Tugendhat, Památník Leoše Janáčka a Kabinet Josefa Hoffmanna v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Spojovacím článkem s Rakouskem je jediné zdejší zastavení, a to vídeňské muzeum s expozicí Wien 1900, která nabízí pohled na převratný vývoj středoevropské kulturní scény na počátku 20. století. "Chceme, abychom ukázali kulturní dědictví jako mezinárodní, jako spojovací článek středoevropského prostoru," doplnila Lehmannová.
    Centrála cestovního ruchu se snaží nabízet stezku cestovním kancelářím, v pilotní fázi připravila letáky a ještě do konce roku má vyjít brožura, která jednotlivá zastavení přiblíží. Hotová už je pro zájemce mobilní aplikace. Stezku přibližuje také webová stránka www.postopachmoderny.cz.
0 komentářů
přidat komentář