Místo továrny Waltrovka vyroste nová čtvrť za pět miliard korun

Vložil
ČTK
17.12.2013 22:45
Praha

Praha - Areál bývalé továrny na letecké motory Waltrovka v pražských Jinonicích se v následujících letech za pět miliard korun promění v novou čtvrť. Investor Penta Investments začala v listopadu stavět první administrativní budovu Aviatica za miliardu korun. Součástí nové městské čtvrti by v budoucnu měla být minimálně jedna z původních továrních staveb firmy, kterou nechal postavit podnikatel Josef Walter. Ve čtvrtek 19. prosince uplyne 140 let od jeho narození.
    Areál bývalé továrny na letecké motory má celkem 16,5 hektaru. Podle územního plánu musí 1,5 hektaru pokrývat park. Na dalších pěti hektarech, především podél Radlické ulice, chce Penta vystavět administrativní budovy, které odstíní hluk dopravy. V klidnější zadní části areálu by na zhruba deseti hektarech měly vzniknout rezidenční budovy.
    První budova, která v areálu roste, Aviatica by měla nabídnout přes 27.000 m² pronajímatelných ploch. Kromě kanceláří by tu měly vzniknout restaurace, kavárny a obchody. Projektový ředitel investic Penty v realitním odvětví Petr Palička uvedl, že v budoucnu by mohla vzniknout vedle Aviatiky podobná budova o 17.000 m² pronajímatelných ploch. Podle Paličky na ni už je územní rozhodnutí.
    Aviatica by měla být dokončena v prvním pololetí roku 2015. "Předpokládáme, že první nájemci by se mohli nastěhovat v červenci 2015," řekl projektový manažer Penty Pavel Streblov.
    Obytné domy by Penta měla začít stavět za dva roky. V první fázi by to mělo být zhruba 100 bytových jednotek. Penta počítá se stavbou menších bytů ve čtyř- až sedmipatrových domech, s většími byty v nižších budovách i s rodinnými domky. Cena bytů by se při prodeji měla pohybovat mezi 45.000 a 64.000 korun za metr čtvereční, rodinné domy by měly stát do deseti milionů korun.
    Kromě nové výstavby by součástí nové městské čtvrti v areálu měla být přinejmenším jedna z původních továrních staveb, která je památkově chráněná. Palička uvedl, že Penta zatím není rozhodnutá, jak budovu využije. "Rozhodně to nechceme nějak zformátovat a pokusit se do toho nacpat klasické kanceláře," řekl. Firma zvažuje například vytvoření atypických kanceláří pro kreativní oddělení reklamních agentur nebo muzea historických vozidel.
    Penta pozemky v areálu Waltrovky získala od česko-irské společnosti Red Group.
    Tovární budova v Jinonicích začala růst v roce 1911, kdy firma Walter Motors rozjížděla výrobu automobilů, zprvu licenčních renaultů. Před první světovou válkou se firma přestěhovala do nových prostor, kde měla k dispozici například i moderní karosárnu a lakovnu. Po druhé světové válce byla znárodněna a přejmenována na Motorlet. K původnímu názvu Walter se společnost vrátila v roce 1995. Později byla rozdělena na Walter Engines a Walter Medica. Walter Engines v roce 2008 koupila americká General Electric a přejmenovala na GE Aviation Czech, ta nyní spadá pod leteckou divizi firmy GE. Krátce na to se firma z Jinonic odstěhovala a od té doby areál chátral.
0 komentářů
přidat komentář

Související články