Rekonstrukce Muzea umění v Olomouci by měla stát 137 milionů

Zdroj
Petr Běhal
Vložil
ČTK
16.12.2013 20:25
Olomouc

Olomouc - Rekonstrukce budovy Muzea umění v centru Olomouce a oprava přilehlého kina Central, v němž bude sídlit Divadlo hudby, přijde asi na 137 milionů korun. Hotova by měla být v roce 2018 či 2019. Novinářům to dnes řekl ředitel Muzea umění v Olomouci Michal Soukup.
    Muzeum umění spadá pod ministerstvo kultury a od ledna se sloučí s Divadlem hudby, které dosud spravovala radnice. Vedení Muzea umění se díky tomu může pustit do dlouho připravované opravy budovy v Denisově ulici, kde obě instituce sídlí.
    "Investiční záměr je hotový a činí 137 milionů. Částka ale není konečná," uvedl Soukup. Pokud projekt schválí ministerstvo kultury, tak bude záležet především na tom, jakou cenu za zakázku v tendru nabídnou stavební firmy. "Práce je málo a zakázky, které jsou za miliardu, jsou nyní za 600 nebo 700 milionů korun. Možná, že ta realita bude kolem stovky milionů korun," míní Soukup.
    Díky přesunu Divadla hudby z budovy v Denisově ulici do bývalého kina Central získá Muzeum umění prostory navíc. "Mělo by v něm vzniknout mezinárodní kulturní centrum, kde bude knihovna, archiv a badatelna," uvedl Soukup. Součástí projektu je také stavba bezbariérového vstupu do muzea včetně výtahů nebo úprava přízemí na nové návštěvnické centrum.
    Ministr kultury v demisi Jiřím Balvín dnes s primátorem Olomouce Martinem Novotným (ODS) podepsal dohodu o spolupráci na spojení Divadla hudby a Muzea umění. Novinářům řekl, že ministerstvo připravený investiční záměr posoudí.
    Zrušení příspěvkové organizace Divadlo hudby dnes schválilo městské zastupitelstvo. Radnice se v dohodě s ministerstvem kultury zavázala, že Muzeu umění, které převzalo pracovníky Divadla hudby, bude po dobu následujících pět let ročně platit 4,1 milionu korun.
    Rekonstrukce Muzea umění je součástí projektu Středoevropského fóra, který se v Olomouci plánuje dlouho. Za zdmi architektonicky odvážné budovy postavené v proluce vedle muzea měla být vystavena moderní výtvarná díla z celé střední Evropy, v zadní části se počítalo se zahradou se sochami i nálezy archeologů a součástí muzea mělo být badatelské centrum. Otevření fóra bylo plánováno na letošekk, termín v Olomouci slavnostně stvrzovali ministři kultury a experti ze všech zemí Visegrádské skupiny.
    Za Soukupova předchůdce z projektu sešlo kvůli tomu, že nezískal půlmiliardovou dotaci z evropských fondů. Dlouho se nedařilo vykoupit pozemky v proluce v Denisově ulici. Poslední parcelu získalo Muzeum umění do vlastnictví nedávno. "Jednáme s politiky, stranami a lidmi zodpovědnými za čerpání evropských peněz a hledáme cestu, jak zrealizovat i tento projekt," podotkl Soukup.
0 komentářů
přidat komentář