Stavební úřad povolil demolici pražského hotelu Praha

Vložil
ČTK
16.12.2013 20:20
Praha

Praha - Stavební úřad Prahy 6 povolil demolici hotelu Praha. Proti rozhodnutí, které dnes úřad zveřejnil na úřední desce, se mohou účastníci stavebního řízení odvolat. Pokud verdikt nabude právní moci bez komplikací, začne demolice v lednu, uvedla skupina PPF, která hotel vlastní. Místo hotelu chce majitel v areálu postavit školu a zřídit zahradu. Demolici odmítá část odborníků a veřejnosti. Podle zástupců PPF další lidé zbourání podporují v petici.
    Žádost o demolici investor podal na konci srpna. Na místě hotelu Praha chce podle mluvčího PPF Radka Stavěla obnovit park, který byl v místech do sedmdesátých let minulého století, nyní ovšem nebude přístupný veřejnosti. Ve spodní části hotelového areálu, tedy v místech garáží, má vzniknout propojení se sousední nemovitostí a pozemkem takzvaného areálu Hadovka. Zde vznikne základní škola a gymnázium Open Gate po vzoru stejného areálu v Babicích u Prahy.
    Stavební úřad již 5. prosince povolil odstranění objektu s více než 60 garážemi a skleníkem a budovy jižní vrátnice s hospodářským dvorem a bránou. O zbourání samotného hotelu rozhodoval v souběžně vedeném řízení. Nyní povolil demolici hlavní budovy, hlavní vrátnice i vrátnic pro zaměstnance a hospodářský vjezd.
    Účastníci řízení mají nyní lhůtu na odvolání se, vypršet by měla na začátku ledna. Mezi účastníky jednání jsou kromě majitelů okolních domů a pozemků Ateliér pro životní prostředí o.s. a OS Pro Hanspaulku. Dá se očekávat, že se někdo ze zúčastněných odvolá.
    Demolici podle Stavěla společnost Maraflex ze skupiny PPF zahájí po získání pravomocného povolení. Stavěl již dříve uvedl, že by měla být dokončena od zahájení do půl roku. Budova má být rozstříhána speciálními stavebními stroji, firma také plánuje vystavění protihlukových stěn.
    Podle rozhodnutí stavebního úřadu bude mít PPF na zbourání rok. "Před zahájením prací bude spuštěna webová stránka s informacemi o průběhu prací souvisejících s odstraněním bývalého hotelu a dalších budov v areálu, i o budoucích záměrech vlastníka s pozemkem," dodal Stavěl. Stromy na pozemku podle něj zůstanou zachovány kromě tří, které nepůjde zachránit.
    Hotel Praha byl postaven na konci 70. let. Až do listopadu 1989 sloužil potřebám komunistické strany a československé vlády. Mnozí ho proto vnímají jako symbol předlistopadové éry. Začátkem letošního roku ho koupil nový majitel s úmyslem jej zbourat. Vzápětí skupina teoretiků, umělců, architektů a památkářů podala na ministerstvo kultury návrh na jeho prohlášení za kulturní památku.
    Ne všichni odborníci s tím ale souhlasí, historik architektury Zdeněk Lukeš například v tisku uvedl, že stavbu považuje za průměrnou architekturu. Demolici hotelu podporují také někteří místní obyvatelé, kteří za její uskutečnění dokonce vytvořili petici, sdělil ČTK Stavěl. Podle znění petice doufají, že zbourání domu sníží kriminalitu v okolí. "Reagujeme tím na dlouhodobou neuspokojivou stávající situaci, kdy nefunkční stavba hotelu Praha přitahuje řady bezdomovců a lidí s pochybnou existencí," píše se v petici.
    Podle příznivců hotelu je ale budova unikátní ukázkou architektury vybočující z dobového průměru. Umělecká díla, výzdoba a mobiliář v interiérech jsou neobyčejně uceleným souborem dobového výtvarnictví a designu. Hlavními architekty stavby byli Jaroslav Paroubek, Radko Černý a Arnošt Navrátil; řada dalších autorů se podílela na velkorysém řešení exteriéru i interiéru. PPF naopak poukazuje na to, že stavba je předimenzovaná a neekonomická.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Tak se dočkali ...
raval
16.12.13 09:46
Na druhou stranu
robert
17.12.13 09:59
zobrazit všechny komentáře

Související články