Liberecké kino Varšava se s evropskou dotací opravovat nebude

Zdroj
Marek Kuntoš
Vložil
ČTK
15.12.2013 12:30
Liberec

Liberec - Nejstarší stálé liberecké kino Varšava se s pomocí evropské dotace opravovat nebude. Sdružení Zachraňme kino Varšava se rozhodlo od projektu za 20 milionů korun ustoupit. Hlavním důvodem je nedostatek času, navíc by peníze nestačily na opravu celé budovy. Za sdružení to dnes ČTK řekl Jiří Žid. Provoz v kině ale chtějí zachovat.
    Varšavu chtělo sdružení zrekonstruovat příští rok. Podle Žida ale nebylo jisté, jestli by to zvládli. Hrozilo by tak, že by museli část dotace vrátit. Z dotace by také nemohli opravit celé kino. V projektu se počítalo s pořízením digitální a divadelní techniky, kompletní výměnou vnitřních rozvodů, oken a dveří, zateplením budovy, výměnou vzduchotechniky.
    "Na stavební část bychom měli šest milionů, což je málo. To by stačilo jen na sál," konstatoval Žid. Plánů na rekonstrukci více než sto let staré budovy se ale podle něj vzdát nechtějí. "Projekt si však zaslouží lepší přípravu," poznamenal.
    Varšava byla uzavřena před pěti lety, krátce po oslavě svých stých narozenin. Radnice tehdy na rekonstrukci odhadovanou na 80 milionů korun neměla peníze, v Liberci navíc vznikla hned dvě multikina, což znamenalo konec všech jednosálových kin ve městě.
    Několik nadšenců se ale před rokem rozhodlo provoz ve Varšavě obnovit a budovu ve stylu art deco si od města pronajali. Bývalé kino provizorně otevřeli letos v létě, první sezonu ale museli na začátku prosince ukončit kvůli nefunkčnímu topení. Na jaře se podle Žida chystají kino znovu otevřít. Umožnit by jim to měla dotace 1,8 milionu korun, kterou dnes zastupitelé Liberce pro Varšavu schválili. Sdružení peníze použije na nejnutnější opravy sálu, vytápění a elektroinstalace.
    Budovu jen několik desítek metrů od radnice chtějí členové sdružení Zachraňme kino Varšava postupem času proměnit v multifunkční kulturní centrum, kde se nebudou jen promítat filmy, ale pořádat i koncerty, výstavy a další akce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články