Přes Studenou Vltavu vede nejdelší dřevěný obloukový most v ČR

Vložil
ČTK
15.12.2013 11:55
foto: jihoceskenovinky.cz
Stožec (Prachaticko) - Přes Studenou Vltavu na Šumavě budou moci turisté přejít po novém mostě, který je nejdelším dřevěným obloukovým mostem v Česku. Měří 36 metrů. Nachází se poblíž Černého Kříže na Prachaticku v místě, kde v minulosti lávka stála. Má sloužit především pěším turistům nebo cyklistům, řekli dnes novinářům zástupci vedení šumavského národního parku.
    Původní lávka byla zničena se vznikem takzvané železné opony, kdy oblast kolem Černého Kříže zůstala v nepřístupném pohraničním pásmu. "Stejně jako v přírodě, kde revitalizujeme rašeliniště a vodní toky, sázíme listnáče místo smrků, tak obnovujeme a pečujeme o užitečné stavby, které se necitlivě snažil odstranit totalitní režim - třeba Schwarzenberský kanál nebo hájovnu na Březníku," řekl ředitel parku Jiří Mánek.
    Lidé, kteří do nynějška chtěli u Černého Kříže překonat Studenou Vltavu, se museli přes řeku vydat po viaduktu v těsné blízkosti železniční tratě. "A tato trasa byla také tím pádem dost nebezpečná," uvedl mluvčí NP Šumava Pavel Pechoušek.
    Most, který dnes usadil na místo speciální jeřáb, projektoval Marek Foglar. Konstrukčně podobnou stavbu realizoval loni přes řeku Vydru poblíž Antýglu na Klatovsku. Hlavně s ohledem na umístění v šumavské přírodě prý zvolil jako materiál dřevo. "Jde o lamelové, lepené dřevo. Oblouk a táhlo spojují ocelové závěsy, mostovka je tvořena podélnými dřevěnými hranoly, na nichž leží dubové fošny - mostovky," uvedl Foglar.
    Most stojí poblíž místa, kde v minulosti byla továrna na výrobu tašek. Turisté se po něm dostanou až k vyhledávané lokalitě Mrtvý luh. Náklady na stavbu mostu činily 4,5 milionu korun, z 90 procent je hradila dotace z operačního programu životního prostředí.
0 komentářů
přidat komentář