Prezentaci unikátních nálezů v Přerově by měli vyřešit architekti

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
13.12.2013 13:45
Přerov

Přerov - Přerovská radnice vypsala architektonickou soutěž, která by měla vyřešit prezentaci unikátních nálezů objevených v blízkosti Tyršova mostu. Město již dříve avizovalo, že pozemek zůstane uchován jako klidová zóna pro příští generace. Původně zde mělo vzniknout parkoviště. Archeologové zde odkryli základy školy Jednoty bratrské a půdorys renesančního kostela svatého Marka. Místo je spjaté s působením Jana Amose Komenského.

    "Hlavním vodítkem by měla být zadlážděná plocha, to, jak to tam nyní vypadá a poté budou mít architekti volné pole působnosti. Podle mých představ by zde mohla vzniknout klidová zóna, zvýraznit by se mohl i půdorys objevené školy. V rozpočtu zatím máme vyčleněno dva miliony korun," řekl dnes novinářům náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS). Podotkl přitom, že archeologové doporučují nálezy odborně zasypat a ponechat pod zemí, prezentovat by se podle nich měla štětová cesta mezi objevenou školou a kostelem.
    Podle posledních studií mělo na místě archeologických nálezů vzniknout parkoviště s 14 místy. Zastupitelé však nakonec stavbu nepodpořili. Odborníci výzkum v předpolí Tyršova mostu dokončili v květnu. Místo chtějí odborníci na základě výzkumů a historických pramenů a vzhledem k významu odkryvů prohlásit za kulturní nemovitou památku, návrh byl již loni podán přes Muzeum Komenského. "Žádost už prošla Archeologickým ústavem, nyní leží na ministerstvu kultury. Podle zákulisních informací v tom nebyl žádný problém, nic by prohlášení bránit nemělo," řekl dnes ČTK archeolog Jan Mikulík, který se na výzkumu podílel. Pro odborníky bude tento statut znamenat vyšší stupeň ochrany pro lokalitu.
    Okolí budovaného Tyršova mostu začali archeologové zkoumat loni v dubnu. Před bratrskou školou spjatou s působením osobnosti Jana Amose Komenského se jim podařilo odkrýt téměř celý půdorys renesančního kostela svatého Marka, který s přilehlou školou Jednoty bratrské tvořil duchovní centrum Přerova. V místech před novým mostem odkryli odborníci základy mostní brány, důmyslný kanalizační systém z přelomu 15. a 16. století i středověkou pec. V Pivovarské ulici zachytili torza základů původní městské brány či linii parkánové zdi. Sbírky archeologů doplnily z těchto míst také unikátní kachle s biblickými výjevy z pozdně gotické doby nebo cenné mince včetně zlaté mince z doby Osmanské říše.
0 komentářů
přidat komentář

Související články