Úřad povolil změnu kvůli výstavbě centra pro Amazon u Dobrovíze

Zdroj
Matěj Říha
Vložil
ČTK
12.12.2013 15:05
Dobrovíz/Hostivice (u Prahy) - Stavební úřad povolil změnu územního řízení, která je potřebná kvůli přeměně původního projektu čtyř menších skladovacích hal na obří distribuční centrum pro americký internetový obchod Amazon u Dobrovíze. Hostivický stavební úřad zveřejnil rozhodnutí na webu města. Dobrovíz se proti rozhodnutí stavebního úřadu odvolá.

    Stavební úřad o začal o změně rozhodovat minulý týden. Pří řízení zamítl námitku Dobrovíze, která se týkala smluvního řešení obchvatu obce, nesouladu uváděných počtů zaměstnanců v komerční zóně s aktuálním stavem a rozporu změny územního rozhodnutí se schválenou dokumentací o vlivu stavby na životním prostředí (EIA). Zamítl také námitky obcí Hostouň, Kněževes a Středokluky, které se týkaly dopravní situace. "Umístění stavby je v souladu se schválenou územně plánovací dokumentací a vyhovuje obecným požadavkům na výstavbu," je uvedeno v rozhodnutí stavebního úřadu.
    Účastníci řízení se mohou proti rozhodnutí stavebního úřadu odvolat, což učiní například Dobrovíz. "Samozřejmě, že se odvoláme. Až nám to přijde písemně, tak se o tom poradíme a budeme se odvolávat," řekl dnes ČTK místostarosta Jiří Šesták. Výstavbu distribučního centra zamítli minulý týden obyvatelé Dobrovíze v lidovém hlasování.
    Amazon chce nejpozději do září roku 2014 otevřít v Česku dvě distribuční centra. Druhé má vzniknout u Brna. I zde jsou však se vznikem centra problémy, protože brněnské zastupitelstvo podmínilo vybudování logistického centra na Černovické terase vytvořením napojení průmyslové zóny na dálnici D1. Amazon tak dostává nabídky, aby centra vybudoval v dalších částech republiky, jako například v průmyslové zóně v Holešově na Kroměřížsku nebo v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku. "Amazon se soustředí na to, aby oba ohlášené projekty úspěšně provedl ve vybraných lokalitách a v tomto směru vede nadále jednání se všemi zainteresovanými stranami na úrovni ČR, kraje i obcí," sdělil ČTK mediální zástupce společnosti Vladimír Bystrov.
    Podle Amazonu je však nezbytné, aby výstavba začala a skončila podle plánovaného harmonogramu, aby bylo distribuční centrum připraveno na nadcházející vánoční sezonu. To by mohl být problém, protože se případným odvolání proti změně územního rozhodnutí může krajský úřad zabývat několik měsíců. Projekt také musí projít stavebním řízením, které vede k získání stavebního povolení. "Odhaduji, že stavební povolení může nabýt právních účinků nejdříve začátkem března, a to jenom v případě, že celý proces proběhne hladce," řekl středečním Hospodářským novinám vedoucí hostivického stavebního úřadu Vojtěch Budil, který o celé stavbě rozhoduje.
    Každé centrum zaměstná kolem 2000 lidí a v předvánoční špičce další 3000 v každé lokaci. Spolu s chystaným skladem v Polsku mají obsluhovat jak dosavadní evropské trhy, tak nové trhy v severní a východní Evropě.
    Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos, který stále stojí v čele firmy, ji založil v roce 1994, tehdy pod jménem Cadabra. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995 a v současnosti zaměstnává 97.000 lidí. Amazon stále nemá stránky v českém jazyce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články