Jasná shoda na názvu pro divadlo v Plzni zatím není

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
11.12.2013 23:35
Plzeň

Plzeň - Pojmenování nového plzeňského divadla po exprezidentovi Václavu Havlovi nemá mezi městskými zastupiteli jednotnou podporu. V dnešním prvním kole diskuse předsedů zastupitelských klubů se nepodařilo najít shodu na jménu pro nové divadlo. ČTK to řekl primátor Martin Baxa (ODS), který jednání inicioval. Další setkání kvůli názvu divadla se uskuteční po Novém roce, aby se mohlo rozhodnout co nejdříve.
    "Není sjednocena silná vůle k pojmenování divadla po Václavu Havlovi, ale naopak jsem nezaznamenal u žádného klubu nesouhlas s neutrálním názvem nové divadelní budovy Nové divadlo či Nová scéna," uvedl Baxa, jenž pojmenování po prvním polistopadovém prezidentovi dlouhodobě prosazuje. Už dříve upozornil, že kdyby nebyla nad tímto návrhem jednoznačná shoda, navrhne pro nové divadlo neutrální název.
    Neutrální označení Nová scéna prosazují například sociální demokraté. "Nejsme pro to, aby se divadlo jmenovalo po jakékoliv osobnosti, ať je to Václav Havel, Miroslav Horníček nebo například Vendelín Budil," řekl ČTK šéf klubu zastupitelů za ČSSD Martin Zrzavecký. Podle něj má Plzeň Velké divadlo, vhodná by tak byla Nová scéna.
    "Neutrální název je legitimní, možný a osobně si myslím, že i nekonfliktní. My jsme ale dnes upozornili, že klíčová je diskuse o tom, jak to divadlo dostavět," řekl ČTK za TOP 09 Michal Vozobule. Poukázal na to, že stále není rozhodnuto, zda Plzeň zaplatí vícenáklady, které při stavbě vznikly. "Až pak se můžeme bavit o jméně," dodal.
    V Plzni se šíří petice za pojmenování divadla po rodákovi Miroslavu Horníčkovi, její iniciátoři upozorňují, že Horníček svoji kariéru začínal právě v plzeňském městském divadle a k Plzni se celý život hrdě hlásil. "Tento plzeňský rodák se navíc již za svého života dočkal pojmenování městského divadla na svou počest, leč toto divadlo bohužel, jak dobře víte, bylo zbořeno spolu s celým Domem kultury Inwest, jehož bylo součástí," uvedli v dopise. Petici dosud podepsalo přes 7300 lidí.
    Budova divadla se staví mezi Palackého náměstím a Jízdeckou ulicí. Její otevření je plánováno na září 2014, termín ale mohou ohrozit diskuse kolem navýšení ceny stavby. Stavba je jedním z hlavních bodů projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury v roce 2015.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
co třeba takto
Vlastík
12.12.13 09:37
zobrazit všechny komentáře

Související články